”SVT-profilen tryckte upp handen mellan mina ben”

Uppdaterad 2018-05-22 | Publicerad 2017-11-01

Nöjesbladet kan avslöja nya vittnesmål om sexuella kränkningar på SVT.

En känd profil på kanalen ska ha tagit en kvinnlig kollega mellan benen på firmafesten.

– Han tog ett jäkligt hårt grepp om min vulva, säger den utsatta kvinnan.

Polisen utreder om Lasse Kronér har utnyttjat sin maktposition på SVT för att få sex. Just nu pågår en förundersökning mot programledaren om händelser som ska ha skett under inspelningen av ”Doobidoo” 2013.

Nu kan Nöjesbladet berätta att flera SVT-stjärnor anklagas för sexuella kränkningar och övertramp.

– Många unga kvinnliga medarbetare har genom åren blivit utsatta av vissa äldre manliga profiler, som till en början vill ge sken av att de visar sitt stöd, vill hjälpa till men där det sen blivit tydligt att de vill komma innanför trosorna på kvinnorna. Och det blir aldrig några konsekvenser för dem, säger en person med insyn.

”Tog ett jävligt hårt grepp”

En källa berättar för Nöjesbladet om en händelse som ska ha skett för ett par år sedan på en stor SVT-fest.

– En manlig profil på kanalen tog en kvinnlig kollega i skrevet, tog ett hårt tag mellan hennes ben så hon höll på att ramla, säger en person som vill vara anonym.

Nöjesbladet kommer sedan i kontakt med den kvinnliga profilen som utsattes på festen.

– Han kom bakifrån, tryckte in sin arm mellan mina ben och tog ett jävligt hårt grepp om min vulva. Min första tanke var att jag skulle vända mig och för att slå till honom, men jag blev så chockad när jag vände mig om och såg vem det var. Att mannen var en person som jag jobbat så nära med och känner väl, säger hon.

Samma kvinna vittnar om flera manliga profiler på SVT som genom åren ska ha visat upp ett olämpligt beteende.

– En programledarkollega förklarade för mig att jag var så snygg, att vore han inte redan sexuellt tillfredsställd hade han gått in på toa och runkat.

”Jag skämdes jättemycket”

Hon anmälde aldrig någon av kollegorna till sin chef.

– Jag kände någon form av skam och att det var pinsamt att det här hände mig. Jag kände, vad är det för fel på mig när folk säger och gör så här mot mig? Jag skämdes jättemycket, trots att skammen inte är min. För ungefär tre, fyra år sedan kom de här två händelserna till en hög chefs kännedom. Men ingenting hände, säger hon.

Flera personer Nöjesbladet varit i kontakt med vittnar om en liknande tystnadskultur som beskrivits i andra mediehus och tv-bolag som bland annat TV4 och Aftonbladet. Det beskrivs att kvinnor förväntas vara diplomaterna, som ska parera männens övertramp. Och hur höga chefer ska ha blundat för hur stora profiler beter sig.

Personer med insyn berättar också om hur en folkkär SVT-profil skyddats av SVT-ledningen under många års tid. Mannen, som under decennier varit en av kanalens stora dragplåster, ska bland annat ha sexuellt trakasserat flera kvinnliga medarbetare.

– Han har varit närgången, skickat sex-sms och olämpliga bilder. Trots år efter år av klagomål och flera anmälningar blev det inga större konsekvenser. För många år sedan blev han avstängd på grund av sitt beteende men efter en tid var han tillbaka i rutan igen, eftersom han var så älskad av tittarna, säger en källa.

Varnades för mannen av kollegor

En annan person med insyn vittnar om samma sak. Om en tystnadskultur som pågått på public service i decennier.

Nöjesbladet har också varit i kontakt med kvinnlig musikjournalist som i början av 2000-talet arbetade på SVT. Hon ska ha blivit varnad för att samma man sexuellt trakasserat flera kvinnliga medarbetare.

– Tre manliga kollegor varnade mig för honom, att om jag möter honom i korridoren ska jag vända mig om och gå därifrån. Hans beteende var allmänt känt ändå upp på chefsnivå, säger hon.

Mannen som pekas ut ska ha bett om ursäkt för sitt beteende på stormöten inför sina kollegor.

– Hade det varit någon annan än någon i hans ställning skulle personen ha åkt ut med huvudet före. SVT-chefer ska ha gett honom alternativet att gå i terapi i tron om att det skulle hjälpa. Men faktum är att han innan dess varit på kollegor på ett vidrigt sätt, säger en annan uppgiftslämnare.

”Hade säkert hanterat det annorlunda”

Camilla Hagert, presschef på SVT, säger att man har annorlunda rutiner i dagsläget.

– Nu har vi tydliga rutiner och policys för det men det hade man ju säkert inte tidigare, men möjligen blev det startskottet för att man började se över de här sakerna. Hanna (Stjärne, SVT:s vd, reds anm) har väldigt tydlig gentemot oss medarbetare. Man ska ta kontakt med sina närmaste chefer eller HR-avdelning om man har blivit utsatt för något.

Hon beskriver anklagelserna som allvarliga.

– Hade det du beskriver hänt i dag hade man säkert hanterat det annorlunda. Beroende på när det hände kanske det inte fanns den typen av rutinmässigt arbete. Det är jättesvårt att svara på eftersom vi inte var chefer då.

Att personer ska ha varnats för manliga medarbetare av andra kollegor känner Camilla Hagert inte till.

– Inte som jag vet, inte att man har varnats för vissa medarbetare, nej. Det kan jag inte säga att jag har kännedom om.

Hur vill du kommentera uppgifterna om att chefer skyddat profiler?

– Det är ju spekulationer, men jag känner inte igen den bilden. Men om det var på det sättet är det självklart inte bra.

Nöjesbladet har sökt SVT:s vd Hanna Stjärne för en kommentar.

Förundersökning inleds mot Kronér

I kölvattnet av #Metoo-rörelsen anklagas flera stora programledare och profiler på flera mediehus och tv-bolag för att sexuellt trakassera och ofreda kvinnliga kollegor. TV4 har avslutat allt samarbete med Martin Timell, även TV3 har brutit med en känd programledare. Aftonbladet har inlett en utredning efter de nya anklagelserna mot profilen Fredrik Virtanen.

SVT inledde en utredning som resulterade i att en SVT-chef fick lämna efter anklagelser om sextrakasserier. Den 20 oktober anmäldes SVT-programledaren Lasse Kronér av en tidigare praktikant för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Åklagaren har bekräftat att en förundersökning inletts. Händelsen ska ha skett under inspelningen av ”Doobidoo” 2013.

– Förundersökningen inleddes av polis redan den 20 oktober, säger Stefan Lind, kammaråklagare vid Göteborgs åklagarkammare.

Enligt kammaråklagaren Stefan Lind ska ytterligare förhör hållas angående anklagelserna mot Lasse Kronér med målsäganden.

– Jag väntar på mer information för att kunna bedöma om det finns en skälig misstanke eller inte, säger han.

Ska ha skickat sex-sms

Enligt en tidigare SVT-praktikant ska Kronér bland annat ha skickat henne sex-sms, samtidigt som de jobbade ihop. Kronér fick då en formell varning av SVT.

Nöjesbladet har tagit del av anmälan mot Kronér. Där kan man läsa:

”NN misstänks för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning efter att under perioden 2013-2015 utnyttjat sin ställning över målsägande på ett sådant sätt att målsägande känt sig tvungen att ingå i en sexuell relation med NN.”

Det framgår även att kvinnan kallat sex vittnen. Nöjesbladet har varit i kontakt med kvinnan, som inte vill kommentera utan hänvisar till sin advokat Elisabeth Massi Fritz. Men inte heller Massi Fritz kan kommentera ärendet ytterligare när Nöjesbladet tar kontakt med henne.

Lasse Kronér har tidigare sagt att han känner sig helt oförstående inför polisanmälan.

– Jag gick för långt utan att jag visste att jag gick för långt. Jag trodde verkligen att vi hade en flört hon och jag. Jag trodde att det var ”cooking”, men jag missbedömde hennes intentioner, sa han till Nöjesbladet i lördags.

SVT-ledningen ifrågasätts internt

Enligt uppgifter till Nöjesbladet ifrågasätts SVT-ledningen beslut om att fortsätta sända ”Doobidoo”.

– Det finns två läger om hur det här borde skötas, och den ena sidan har starka åsikter om att man sänder ett program med en programledare som är under utredning, säger en källa.

Hanna Nyberg är ordförande för Journalistklubben vid SVT. Hon säger att #Metoo-kampanjen har blivit ett stort samtalsämne, både publicistiskt och arbetsmiljömässigt.

– Det är väldigt viktigt att så många kvinnor nu berättar om sina erfarenheter, jag vet att många personer fått nya insikter de senaste veckorna. Det här sätter också fokus på att praktikanter och visstidsanställda kan vara extra utsatta.

Program kan plockas bort

Hon uppmanar utsatta personer att höra av sig.

– Det ska inte förekomma tafsningar varken på jobbet eller företagsfester och jag kan bara uppmana utsatta att höra av sig, till mig eller till chef eller HR. Tidigare kanske folk ryckt på axlarna och tänkt att någon är full, men det är inte ok.

Hon kan inte svara på ifall det finns skilda meningar kring att programmet med den anklagade SVT-profilen fortsatt sänds.

– Det kan jag inte svara på. I en klubb med nästan 1200 medlemmar finns såklart de som tycker det är bra och de som tycker det är dåligt. Jag uppskattar SVT:s transparenta hållning i frågan - om programledaren delges misstanke om brott kommer programmen plockas bort. Klubben och arbetsgivaren har en bra dialog kring arbetsmiljön i produktionen i stort just nu.

Christina Hill, programansvarig för underhållning på SVT Göteborg, säger att det inte har kommit några reaktioner på att programmet har sänts.

– Jag vet inte vad de skulle vara för reaktioner heller. Vi förklarade ju innan att vi avvaktar om det inleds en förundersökning och om personen i fråga delges misstanke, då får vi agera utifrån det. Men eftersom det inte har hänt finns det egentligen ingen anledning för oss att göra något annat än att bara vänta.