Första, andra, tredje... osåld!

Uppdaterad 2015-10-29 | Publicerad 2015-09-30

The winner didn’t take it all på auktion med ABBA-flygel

LONDON. ABBA-flygeln skulle säljas för tio miljoner.

Men auktionen i London blev ett fiasko och vinnaren tog – ingenting.

– Jag är i ett tillstånd av chock, säger auktionshusets expert Philip Errington till Aftonbladet.

På plats i London: Mark Earthy och Petter J Larsson.

För en månad sedan presenterades ABBA-flygeln som huvudobjektet i en auktion på Sotheby’s i London. Ett femtiotal journalister från hela världen hade kommit till det anrika auktionshuset för att se ”The Bolin Grand”, som spelats på supergruppens fem första album, och som nu skulle säljas av Atlantis Grammofon-studion i Stockholm.

– ”The Bolin Grand” är den enda i sitt slag och var en stor källa till inspiration när vi jobbade i inspelningsstudion under ABBA-eran, hälsade legendaren Benny Andersson, 68, i ett uttalande.

Sotheby’s uppskattade att flygeln skulle komma att kosta mellan 600 000 och 800 000 pund – alltså uppemot tio miljoner kronor.

Superhits spelades in med flygeln

– Några av de största ABBA-låtarna, såsom ”SOS”, ”Mamma Mia” och ”Dancing queen”, spelades in med denna flygel, så det är otroligt spännande att ha originalinstrumentet här, sa Sotheby’s expert Philip Errington.

– Det är första gången på väldigt länge som vi håller en pop och rock-auktion och detta kommer helt klart att vara ett av huvudobjekten. ABBA-objekt kommer inte ofta ut på marknaden eftersom de har sitt museum, så många av medlemmarna har hållit på sina prylar.

Men när rock och pop-auktionen var över på tisdagseftermiddagen hade flygeln inte gått att sälja. En okänd budgivare hade ropat hem den för 480 000 pund, men det var för långt under det uppskattade slutpriset. Vinnaren tog inte allt.

– Det såldes inte eftersom det inte uppnådde till reserven, vilket är en siffra som säljaren och auktionshuset satt som minsta möjliga försäljningspris, förklarar Philip Errington.

Ska utreda varför det inte såldes

Prisuppskattningen hade bland annat baserats på det piano som John Lennon skrev ”Imagine” på. Det såldes år 2000 för motsvarande 22 miljoner kronor. Nu ska auktionsfirman reda ut varför minimisumman inte uppnåddes.

– Varför det inte skedde har jag inte någon aning om. Jag måste gå tillbaka och utvärdera det – om folk budade eller vad som egentligen hände. Just nu är jag i ett tillstånd av chock och väldigt upprörd för säljarens skull för det är ett fenomenalt instrument, det sålde bara inte i detta sammanhang, säger Philip Errington.

Ett femtiotal personer hade samlats i en liten sal på auktionsfirman vid New Bond Street i centrala London. Bob Dylans handskrivna textskisser, en Eric Clapton-gitarr, Jimi Hendrix munspel och kontraktet som grundade Beatles var några av objekten som såldes för sammanlagt 7,2 miljoner kronor.

Inga money, money, money

Men trots att journalisterna vid presentationen av Abba-flygeln den 27 augusti var lika många som besökarna vid själva auktionen – så blev det alltså inga money, money, money.

– Vi hade en fenomenal pressmottagning och det rapporterades om det över hela världen, så det resulterade i en massa positiv feedback för oss. Men ibland så säljer det helt enkelt inte alls på auktionsdagen. Vi måste se vad vi kan lära oss från detta och bygga vidare, säger Philip Errington.

Vad som väntar för flygeln, som Benny Andersson spelade på Abbas fem första album, är ännu oklart. Härom månaden skeppades ”The Abba Grand”, som den kommit att kallas, från Sverige.

– Den kom med båt och den kanske kommer att få göra en annan tur till sjöss inom kort, säger Philip Errington.

Sex saker som Sotheby’s faktiskt sålde:

  Beatleskontraktet

Med signaturer från John Lennon, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr och ”den femte beatlen”, managern Brian Epstein, blev kontraktet från 1962 starten på det största bandet någonsin. Det är det enda kontrakt skrivet mellan The Beatles och Epstein.

Sålt för: 365 000 pund – cirka 4 638 200 kronor.

  Bob Dylans anteckningar

De maskinskrivna skisserna till ”It’s a hard rain’s gonna fall” från 1962 fulla av anteckningar från Dylan uppskattades kunna säljas för över två miljoner kronor, men likt Abba-flygeln så uppnåddes inte minimumpriset. En samling handskrivna tankar kring rocklegendarens konserter, skisser på låtar och reaktioner på händelser i världen kunde dock säljas.

Såldes för: 10 000 pund – cirka 127 000 kronor.

  Eric Claptons gitarr

Den ljusblå Fender Stratocastern specialbyggdes för rocklegendaren 2009 och användes flitigt på scen i två år. Pengarna går till en minnesfond för den älskade busschauffören Luke Rees som knivhöggs till döds 2005.

Såld för: 45 000 pund – cirka 571 800 kronor.

  Jack Bruces bas

Det har snart gått ett år sedan rocklegendaren dog. Och hela 35 föremål inklusive instrument, kostymer och handskrivna låttexter såldes nu från 60-talsbandet Creams frontfigur. Dyrast i samlingen blev en av hans första Warwick-elbaser.

Såld för: 9 750 pund – cirka 111 200 kronor.

  Jimi Hendrix munspel

Det ska ha varit Bob Dylan som gav rocklegendaren Hendrix (1942-1970) munspelet, som Dylan brukade använda för att stämma sin gitarr när han besökte Hendrix lägenhet i New York. Vem av dem som tandmärkena i det slitna spelet tillhör är oklart.

Såld för: 4 000 pund – cirka 50 800 kronor.

  Bruce Springsteens textskiss

På ett papper har ”The Boss” skrivit en del av det som senare blev låten ”Jungleland” – den nästan tio minuter långa avslutningen på skivan ”Born to run” från 1975. På pappret finns delar som Springsteen klippt bort.

Såld för: 16 250 pund – cirka 206 500 kronor.

Följ ämnen i artikeln