Henrik Dorsins mardröm inför prestigeuppdraget

Publicerad 2014-12-24

Årets julvärd om nervositeten, sin bästa och sämsta jul och att tända ljuset i tv

Han är känd från ”Grotesco” och blev Ove Sundberg med hela Sverige i ”Sol­sidan”.

Nu är årets julvärd ­Henrik Dorsin orolig för att inte kunna kontrollera munnen i direktsändning.

– Tänk om jag börjar tala i tungor, säger han.

Du ska sitta inför flera miljoner svenskar och presentera Kalle Anka på julafton. Känner du dig ­redo?

– Ja. Det som kan gå fel är möjligtvis om någon teknik strular eller att jag får stora skälvan precis före sändning. Det är de två grejerna som jag oroar mig för nu. Jag har aldrig befunnit mig i en sådan här situation tidigare och jag vet inte hur jag ­kommer att reagera. Det är det mest intressanta att se, för mig själv i alla fall. Tänk om jag typ börjar tala i tungor. Alltså gibberish, och att munnen lever sitt eget liv eller något.

Hur många gånger har du övat på att tända ljus ­sedan du fick det här uppdraget?

– Det är något som jag ­inte är så orolig för, men som ­alla säger att jag ska vara orolig för. De gånger jag har gjort det när vi har repeterat lite så har det gått bra. Där kan det vara bra att ha scenerfarenhet. När man stått på ­scenen har det ju hänt att ­saker inte fungerar och då löser man det helt enkelt. Då får man bara säga att ”oj, i dag var jag darrig på handen, undrar varför”. Huvudsaken är att man är tyst medan man tänder ljuset tror jag.

”Inga galenskaper!”

Är du stadig på handen?

– Jag är generellt sett inte stadig på handen över ­huvud taget. Jag har dålig motorik. Jag är inte helt ­bekväm med eld heller. Men det finns som sagt andra ­moment som jag just nu är mer orolig för. Att tungan skulle klistra sig fast i gommen eller någonting så att jag inte kan prata. Det låter som att jag hittar på, men det är sant. Jag är orolig för att tungan domnar av skräck.

Du har utlovat lite gammal­dags mys, varför då?

– Jag tycker att det är härligt. Det finns ju i julen ett slags längtan till att allt ska vara som det alltid har varit. Det ska vara på samma sätt. Det är kanske inte generellt för varenda människa, men jag tror att den känslan är ganska utbredd.

Blir det inga galenskaper alls?

– Nej, det blir inga galenskaper! Men galenskap i ett ”Grotesco”-avsnitt går ju ­inte att jämföra med galenskap i en Melodifestival ­eller en galenskap när man ska vara julvärd. Det är ett uppdrag där man faktiskt har en uppgift. Det kan inte, så att säga, balla ur i jul­studion. Jag har en uppgift som jag ska fullfölja, där jag ska pendla mellan att vara lite humoristisk men också ­seriös.

Var rädd hela julafton

Hur blir det med firandet i familjen?

– Hela tjocka släkten firar på julafton. Tv:n kommer förmodligen att stå på så att jag är närvarande där. Sedan ­firar vi tillsammans hela mellandagarna.

Har du upplevt någon riktigt dålig jul någon gång?

– Det finns en 1980-tals- vampyrfilm som heter ”The lost boys”. Den är verkligen inte läskig, men det var ­någon klasskompis som slängde i den hemma dagen före julafton. Jag var kanske tio år gammal och jag blev jätterädd för den filmen och kunde inte släppa det. Så ­hela min julafton gick jag bara och tänkte på hur ­läskig den där filmen var. Det förstörde min jul, det minns jag klart och tydligt hur dåligt jag mådde av den filmen.

”Tror jag är Kalle”

Vi pratar trevligare ­minnen i stället, vilken var din bästa jul?

– Jag skulle nog säga att min bästa jul var sista året som mina morföräldrar var i livet. Vi firade alltid jul med mina morföräldrar, ­antingen hemma hos dem eller hemma hos oss. Sedan gick de bort i tätt följd. Men jag minns den sista julen när båda var i livet som att jag faktiskt tänkte att ”nu ska jag uppskatta det här”. Det var drygt tio år sedan.

Vad gör du precis efter sändningen i dag?

– Jag tror att jag kommer att känna mig lättad!

Till sist, vem i ”Kalle Ankas jul” identifierar du dig själv mest med?

– Det beror på vilket ­humör jag är på. Jag tror ­faktiskt att jag ­ måste säga Kalle Anka. Han är lite neurotisk och det kan jag också vara emellanåt.

Titta, vi har också varit julvärdar

1959-1971 Bengt Feldreich

1972-2002 Arne Weise

2003 Lotta Bromé

2004 Ernst Kirchsteiger

2005 Blossom Tainton Lindquist

2006 Ingvar Oldsberg

2007 Anne Lundberg

2008 Lasse Kronér

2009 Lisbeth Åkerman

2010 André Pops

2011 Kalle Moraeus

2012 Sarah Dawn Finer

2013 Petra Mede