Micael Bindefeld om självbiografin: Jag har gråtit

Efter kritiken mot Carina Bergfeldt-intervjun: ”Jag blev aningen förvånad”

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2023-04-18

Många känslor kom upp till ytan när Micael Bindefeld bestämde sig för att sammanfatta sitt liv i en självbiografi.

– Jag har gråtit mer under arbetet med den här boken än vad jag har gjort sammantaget under hela mitt liv, säger han.

Bilden av Micael Bindefeld har genomgått en förvandling i den svenska offentligheten sedan han gjorde sig ett namn som kändisfrisör och festfixare på 1980-talet.

Vid sidan av rollen som en av Sveriges mest inflytelserika pr-män har en annan bild vuxit fram, bland annat har han uppmärksammats för sitt engagemang för att hålla minnet av Förintelsen vid liv.

Beslutet att bli förälder med hjälp av en surrogatmamma har skapat rubriker av en annan sort än dem han fick när Anna Nicole Smith gjorde skandal eller när han stoppade premiärlejonet Alice Timander från kändisfester på 1980-talet.

Allt finns med i självbiografin ”Mannen, myten, minglet” som är skriven tillsammans med journalisten Malin Roos och ges ut i dagarna.

Pr-mannen Micael Bindefeld berättar öppenhjärtigt om sin karriär, uppväxt och familj i självbiografin "Mannen, myten, minglet".

Inget revanschbehov

Myten om mannen Micael Bindefeld började med minglet. När han, en frisör från Göteborg, började anordna kändisfester i Stockholm i slutet av 1980-talet blev det snabbt omtalat.

Mer genomtänkta evenemang där politiker, artister och idrottsstjärnor minglade för att sälja in filmer eller produkter var något nytt. Och Bindefeld fick dessutom in sina fester i tv-sändningar och stora rubriker i kvällstidningarna. Det stack i ögonen.

Bindefeld citerar ordagrant braskande rubriker och hårda ord från namngivna tidningskrönikörer och konkurrenter i sin bok. Men det är inte på grund av något revanschbehov, säger han.

– Det är nog mer för att sätta ljuset på hur journalister formulerade sig för 30 år sedan och hur tilltalet och den allmänna tonen i media såg ut. Citaten tycker jag talar för sig själva, säger han.

En stor del av boken handlar om Bindefelds barndom i en judisk familj i Göteborg. Uppväxten präglades på många sätt av Förintelsen där många ur släkten gick under.

– Jag blev formad av berättelserna av släktens upplevelser och den bakgrunden, säger Bindefeld som för några år sedan startade en stiftelse för att arbeta mot antisemitism och bevara minnet av Förintelsen.

Micael Bindefelds självbiografi ges ut den 21 april.

Surrogatkritik

Han är bekymrad över att antisemitismen har vuxit sig starkare, bland annat i skolorna. Bindefeld säger sig inte ha svaret på hur man kommer åt det, men hans stiftelse jobbar med utbildning och information.

– Jag tänker att i nästan alla konflikter bemöter man fördomar som bäst med information och lärande.

Micael Bindefeld var länge hemlig med sitt privatliv, men för sju år sedan berättade han och maken Nicklas Sigurdsson i en tidningsintervju att de skaffat barn med hjälp av en surrogatmamma i USA – något som inte är tillåtet i Sverige.

När paret nyligen berättade i Carina Bergfeldts pratshow i SVT om hur sonen Simeon kom till världen möttes de av starka reaktioner. Intervjun fick kritik av bland annat Sveriges kvinnoorganisationer som anklagade SVT för visa ”en 'Handmaid’s tale'-dystopi på bästa sändningstid där gäster och programledare skrattar åt något som inte borde vara tillåtet”.

– Jag blev aningen förvånad eftersom jag varit så öppen sedan Simeon föddes och inte mött någon kritik eller ifrågasättande.

Ansvarig för festen. Micael Bindefeld på galafesten efter premiären av "Oceans twelve" 2004. Arkivbild.

”Får mycket kärlek”

Bindefeld poängterar att han inte tar någon politisk ställning till om surrogatmödraskap ska vara tillåtet utan bara har velat vara ärlig om hur han och maken Nicklas gått till väga. De har också fått många reaktioner efter programmet. Mest positiva, enligt Bindefeld.

– Många tycker att det är fint, att det är vackert att två killar i dag kan bilda familj och att samhället har förändrats. Vi får väldigt mycket kärlek.

Det är också många som hör av sig och ber om råd, berättar han.

– Framförallt är det ofrivilligt barnlösa i gemen, inte uteslutande från ”gaycommunityn”.

Som med alla graviditeter är det är en riskabel process.

– Det är så klart naturen som bestämmer. Ingen vet på förhand hur det ska gå. Vi har varit oerhört lyckligt lottade, säger han.