Två kvinnor gör höstens tänkbara skandalfilmer

Publicerad 2018-08-20

Anna Odell och Isabella Eklöf. Två kvinnor vars filmer kan bli skandalomsusade i höst.

– Om man har den läggningen, kan man nog bli upprörd av min film, säger Anna Odell om ”X&Y”.

– Jag har redan blivit utskälld av feminister under Göteborgs filmfestival, säger Isabella Eklöf, som gjort ”Holiday”.

Anna Odell, 44, skaffade sig ju ett ”skandalrykte” redan med sitt examensarbete från Konstfack för nio år sedan. Det spelar hon vidare på i sin andra långfilm, efter dubbelt Guldbaggebelönade ”Återträffen”.

I ”X&Y”, premiär 23 november, leker hon och Mikael Persbrandt med bilderna av sig själva som den ”galna” konstnären och den geniala skådespelaren och alfahannen.

– Som liten var jag rädd för män som var mycket män. Som vuxen har jag haft en fascination, nyfikenhet och lite rädsla för den här sortens man, det var så det började. Persbrandt är ett bra medialt exempel på en sådan sorts man, säger Anna Odell.

Kan bli upprörd

I filmen medverkar även sex andra kända skådespelare – Vera Vitali, Shanti Roney, Trine Dyrholm, Thure Lindhardt, Sofie Gråbøl, Jens Albinus – som ett slags alter egon till Odell och Persbrandt.

Många i film-Sverige, inte minst filmens finansiärer, hade förväntat sig en inbjudan från de stora filmfestivalerna i Cannes eller Venedig (”Återträffen” vann pris i den sistnämnda), men så blev det inte.

– Det kan vara så att gubbväldet på festivalerna inte tycker om att vi leker med det sexuella i filmen, säger hon.

Av trailern att döma, lär det handla en hel del om det.

– Om man har den läggningen, kan man nog bli upprörd. Andra tänker lite längre och reflekterar.

Utskälld av feminister

Isabella Eklöf, 40, utbildad vid filmskolan i Köpenhamn, där hon också bor, har redan vållat uppståndelse med debutfilmen ”Holiday”, om en ung tjej som följer med sin kriminella pojkvän på semester till Turkiet. Hon blev utskälld av feminister efter premiären på Göteborgs filmfestival.

– Det var två olika reaktioner. En är att man inte vill se sådana här explicita scener. Och så varianter på att jag i min film utsätter kvinnan för samma övergrepp som jag skildrar.

– Filmen handlar ju exakt om det som kom fram i #metoo-kampanjerna. Hur tjejer har bitit ihop, fortsatt att le och inte pratat om vad som händer.

Många tycker våldtäktsscenen är så realistisk att de tror den är på riktigt?

– Nej, men det ska se ut som att det är på riktigt. Med modern filmteknik kan du skapa en dinosaurie som sprutar eld. Då kan man även göra en kuk som är som på riktigt. Även detaljer som att den slaknar efteråt (skratt).

Filmen har premiär 2 november.