Dåtiden blir bättre film än framtiden

Framtiden är inte vad den har varit.

Filmer försöker gissa morgondagen, men ser fort gammaldags ut. Som ”2001”, ”1984” och ”2012”.

Den bästa iden? Placera fantasin långt bak i det förflutna.

Vet du hur det ser ut 2015?

Vi har flygande bilar, går på föryngringsklinik, har svävande skateboards och kläder som justerar sig själva efter den som bär plagget.

I varje fall om vi ska tro ”Tillbaka till framtiden 2”. I den får Michael J Fox rollfigur resa från 1985 till 2015 och se hur hans amerikanska småstad och familj förändrats. På bio visas ”Hajen 19”, en realistisk profetia 1989.

Stanley Kubricks ”2001” är förvisso ett mästerverk på flera vis, men filmens bild av en framtida rymdvärld liknar mer det 1960-tal när den gjordes än något vi lever i nu. Eller för 14 år sedan.

”Blade runner” utspelas i Los Angeles 2019, och även om staden har några år på sig kan man gissa att Kalifornien inte byter klimat och ser ut som i filmen.

”Terminator”-filmerna hoppar fram och tillbaka och ändrar hela tiden spelreglerna. I nya filmen ”Genisys” är det både 1984 och 2017.

I ”Terminator 2” startar maskinernas krig mot mänskligheten 29 augusti 1997. Den dagen kom och gick utan någon världsomfattande katastrof, liksom de senare ­domedatumen i uppföljarna. Det gjorde även symbolladdade året 1984.

George Orwell som skrev boken vände på 1948, och gjorde en satir om sin samtid. Det gäller mycket av det som är bra science fiction. Det skildrar sin egen tid, tillspetsad.

Därför blir det fort gårdag över den sortens spaning. I ”Terminator: Genisys” jämförs ett tekniskt problem med att man stoppar in metall i en mikrovågsugn. ­Maskinernas hot mot mänskligheten går ut på att få miljarder att ladda ner en app. Dagsfärska orosmoment ska skapa spänning.

Den som vill göra sin berättelse tidlös siktar inte mot framtiden. I stället går man långt tillbaka. ”Star wars” är ett rymdäventyr men inleds mycket listigt och underhållande med orden ”A long time ago, in a galaxy far, far away...”

J R R Tolkien byggde sin mytologi i ett avlägset förflutet. ”Sagan om ringen” och de andra utspelas långt före vår era, och då kan man befolka dem med allehanda fantasivarelser.

Går vi långt tillbak kan allt möjligt ha hänt. Morgondagen blir snabbt i förrgår.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln