Satsar på kulturen – de går emot strömmen

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2023-12-15

Kulturen pressas av tuffa besparingar nästa år – men inte i Norrbotten, Skåne eller på Handelshögskolan i Stockholm.

– ”Bästa livet, bästa hälsan” – det är vår vision, säger Helena Ölund, (S) i Norrbotten.

Dalarna och Örebro skär ner, andra regioner låter bli att kompensera för högre kostnader. Men Norrbotten går emot strömmen: Fjolårets 126,5 miljoner till kulturen höjs till 134, 86 nästa år. Mycket går till löner och inflation men regionen gör också nysatsningar: Svenska Tornedalingarnas Riksförbund får 850 000 kronor till en kulturverksamhet som ska omfatta även dem som kallar sig kväner eller lantalaiset.

Norrbottensteatern får ytterligare 620 000 kronor, konsthallen Havremagasinet ”får påökt” liksom konstnärsresidenset Moskosel creative park.

– En fantastisk verksamhet, sammanfattar Helena Ölund, ordförande i den regionala utvecklingsnämnden där alla partier ställde sig bakom en extra miljon till studieförbunden vars statliga stöd bantas kraftigt av regeringen.

En självklarhet

Helen Ölund talar om demokratiska mötesplatser och om ”hitta livsattraktionen mellan husen”. Att försvara kulturens anslag även i ekonomiskt hårda tider ser hon som självklart.

– Hälsa och sjukvård är jätteviktigt, det är inte tal om det, men vår vision i Norrbotten är ”bästa livet, bästa hälsan”. Har man inte bästa livet får man aldrig bästa hälsan. Man måste ha en möjlighet att hämta energi och kraft. Man kan jobba och sova hela livet om man vill men det blir så jäkla tråkigt.

Även hennes kollega i Region Skåne, Fredrik Sjögren (L), betonar kulturens värde i sig. Där får kulturnämnden 8,1 miljoner för ökade kostnader, plus ytterligare 2,4 miljoner kronor (besked om statligt kulturstöd kommer först i slutet av januari).

– Det är svårt för det offentliga att kompensera fullt ut och möta inflationen, men jag tycker att vi har en skyldighet att se kulturen som en del av svaret på utmaningarna. Det är lika viktigt med fokus på det området som på övriga politikområden, säger han.

Hopp i dystra tider

Efter att kommunstyrelsen i Norrköping i höstas beslutade att avskaffa kultur- och fritidskontor i sin nuvarande form skrev Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter. Han argumenterade mot ett underliggande politiskt krav på att kultursatsningar måste vara ekonomiskt lönsamma. ”Kulturen kan inge hopp om förändring i de dystraste tider” slog han fast.

Också Lars Strannegård beskriver kulturen som en viktig del av samhällskittet, men även som en möjlighet för människor att befria sig från de skygglappar som de skaffat sig över tid.

Nästa år intensifierar Handelshögskolan sin satsning på skönlitterära bokcirklar, konstutställningar och föreläsningar som komplement till studenternas utbildning i ekonomi och samhällsvetenskap.

– Vi ser det som absolut nödvändigt att utbilda mer flerdimensionellt, och då tycker vi att det blir viktigt med sådant som omdöme, säger han apropå en förändrad arbetsmarknad med artificiell intelligens.

– Man måste träna sin analytiska förmåga och sin kreativitet, man måste träna sin reflektionsförmåga och sin empati, att vända och vrida och se världen ur andra människors perspektiv. Om man nu har det som uttalade mål med utbildningen är konsten och kulturen helt central.

”Absolut nödvändig”

Men i tider av ekonomisk kris – är det inte befogat att spara in även på kulturen? Lars Strannegård ser kulturen som ”absolut nödvändig” framhåller han. Satsningarna på Handelshögskolan finansieras med privata medel från ”filantroper och stiftelser” som också de menar att kulturprogrammen är ”det som landet behöver”.

Betyder det att politikerna borde resonera likadant när det gäller den kultur som betalas med skattemedel?

– Jag tycker det är väldigt viktigt att man inte ser kulturen som något som man kan ha eller mista, den är ett helt centralt element i vårt samhällsbygge. Om man inte har en aktiv och väl fungerande kultur och kulturella uttryck av olika slag, då har man ett fattigt samhälle som är otroligt oattraktivt för alla. Punkt.

Följ ämnen i artikeln