– Vi är inte förnedrade

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2010-09-27

Deltagarna i ”Biggest loser” slår ifrån mot kritiken

Experter och proffstyckare rasar mot upplägget – och rubrikerna skriker ”förnedrings-tv”. Men deltagarna i ”Biggest loser” vägrar att se sig själva som offer.

— Det enda som känns förnedrande är att folk kallar oss förnedrade, säger Lotta Brinell från Rosa laget.

Läkare, professorer och en handfull andra viktexperter har gått ut hårt mot den svenska upplagan av bantningsprogrammet ”Biggest loser”. Alla är de rörande överens om att deltagarna i tävlingen är kränkta och utsatta. Men det finns ett gäng som inte håller med om kritiken. Och det är huvudpersonerna själva.

Nu är tittarfavoriten Mattias ”Spogge” Spogardh, 24, en av dem som vill tvätta bort ”stackars-stämpeln” från pannan. Han vägde farliga 204 kilo efter en uppväxt kantad av depressioner och tröstätande – och har sett programmet som sin chans att få livet tillbaka.

– Vi har anmält oss frivilligt, visste vad vi gav oss in på och tycker att det är det bästa vi varit med om. Hur öppna är de som påstår att vi skulle vara förnedrande? Det är bullshit, säger singelkillen till Klick!

Inte heller före detta innebandystjärnan Karl-Fredrik Jonsson, 26, kan känna igen sig i den offerbild av tävlingsdeltagarna som målats upp i media.

– Vi har det här som ett stående internt skämt: ”åh vad jobbigt, vi är så förnedrade i tv, nu får vi nog gå och gömma oss”, berättar han.

Karl-Fredrik tror snarare att problemet sitter i samhällets syn på överviktiga personer.

– Vi är varken ledsna eller utsatta. Vår medverkan är självvald. Det är myten om tjocka människor som är hemsk, säger han.

Senast i förra veckan kalllades programmet för ”meningslös förnedrings-tv” av en krönikör i tidningen Metro.

”Deltagarna tvingas stå med bara överkroppar till allmän beskådan, som fastspända i en modern skampåle”, skriver hon.

En av systrarna i det rosa laget, Lotta Brinell, 44, är övertygad om att man uppfattar situationen annorlunda när man själv inte har upplevt övervikt. Hon tror att det ligger i betraktarens öga.

– Och i vad man tänker om att vara tjock. Man upplever att det är hemskt bara för att vi är feta. En normalviktig kanske inte kan tänka sig att visa upp sig i putande mage, men väger man 120 kilo så går man på beachen ändå, säger hon.

Florence Brunberg-Karlsson, 57, som åkte ut ur tävlingen i måndags, håller med sin förra konkurrent:

– Den allmänna synen är att feta människor ska gömma och dölja sig. Vi är ju där för att må bättre och få en chans. Det här är löjligt, säger hon.

Frida Hübinette Högberg

ANNONS

Följ ämnen i artikeln