Jonas Johansson fick cancer – tvingades amputera benet

Mästerkock-deltagaren: Jag hade väldigt svåra smärtor

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2020-01-08

”Sveriges mästerkock”-deltagaren Jonas Johansson blev tvungen att amputera benet då han som elvaåring fick cancer.

I stället för fotboll, bandy och handboll hittade han glädjen i matlagningen.

– Jag har förträngt mycket, men det var jobbigt och tufft att inte kunna springa runt och leka med sina kompisar, säger Jonas Johansson.

Jonas Johansson, 34, från Mariestad är nervös innan han ska kliva in i tävlingen ”Sveriges mästerkock” i TV4.

– Det enda benet jag har bär knappt, säger han och skrattar i programmet.

Domaren Leif Mannerström, 79, frågar kocken om han kommer ha något handikapp på grund av det förlorade benet.

– Ja, det är klart att man har begränsningar när man har ett ben. Men alla problem är till för att hitta lösningar på, svarar Jonas Johansson.

Skickades runt till olika sjukhus

Jonas Johansson arbetar till vardags som viltförvaltare och försäljare av jaktvapen. Fiske och jakt är en stor del av hans liv. När Nöjesbladet når honom berättar han om amputationen av benet, tiden efter och hur han hittade glädjen i matlagningen.

– Jag var elva år gammal när fick jag problem med mitt vänstra ben och hade väldigt svåra smärtor. Jag blev skickad till olika läkare som trodde det var överansträngningar på grund av alla sporter jag höll på med. Men till slut var det en läkare som såg att det var cancer. Den satt i både musklerna och skelettet och de blev tvungna att amputera, säger han.

”De får göra vad de vill så länge jag får jaga och fiska”

Hur var det att få det beskedet?

– Det var tungt då jag inte kunde fortsätta med några sporter. Jag kommer inte ihåg detta själv, men jag ska ha sagt: ”De får göra vad de vill så länge jag får jaga och fiska”. Men det blev en del mobbning och glåpord och jag hamnade snett i livet stundtals.

Jonas berättar att han fann glädjen i matlagningen och att han och hans pappa lagade mat tillsammans.

– Maten betyder mycket för mig. Det var matlagningen som jag hittade energi i när jag inte kunde hålla på med fotboll, bandy och hockey som jag höll på med när jag var yngre. Då fick man hitta på något annat i stället och då blev det matlagning, säger han i ”Sveriges mästerkock”.

”Sveriges mästerkock” sänds onsdagar klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.