Skönhetsdrottningens kravlista

Det omgjorda har blivit det normala

HOLLYWOOD. Hon är välkänd skådis, en så kallad sexsymbol.

Då får det inte synas att hon blivit äldre.

”Det brukar heta att en bild säger mer än tusen ord”.

Skådespelerskan som tar emot i Cannes är inte på något sätt ett undantag.

Det är precis likadant i London och i Hollywood.

Men vi tar det från början.

Det brukar heta att en bild säger mer än tusen ord.

Det gäller fortfarande.

Men i dag har innebörden en helt annan betydelse.

Orsaken stavas bildbehandlingsappar som Facetune. På några sekunder kan apparna i dag skapa supersmala kroppar, perfekt frisyr och fläckfri hy – på en och samma gång.

Att det är orealistiskt spelar ingen roll. Det är standard nu. Och det blir bara värre.

 

Vår samtid är så retuscherad att folk inte är vana vid att se sig som de faktiskt ser ut.

Nyligen plåtade jag en duo i nöjesbranschen. Efteråt ville de göra om bilderna. Hyn förskönades så mycket att de såg ut som coneheads i ansiktet.

Själva tyckte de det var jättefint.

En känd tv-personlighet var efter en publicerad intervju på fullt allvar övertygad om att någon på redaktionen lagt ett ”rynkfilter” över hens porträtt.

Inte förrän tv-personligheten själv fått retuschera porträttet kunde de upprörda känslorna lugnas.

Att påstå att det omgjorda fotot var smakfullt vore att överdriva. Tankarna gick till Brad Pitts rollfigur som åldras i omvänd takt i ”Benjamin Buttons otroliga liv”.

 

Galnast blev det i Cannes, nyligen, där jag plåtade en så kallad skönhetsdrottning.

Det var hyperspänt från start. Först efter lång uppvärmning gick hon med på att ta av sig solbrillorna i det mjuka morgonljuset vid stranden.

Efteråt krävde hennes stab att få granska bilderna.

Snart kom en kravlista:

  • Designa om ansiktets ovala form
  • Ta bort skuggorna under ögonen
  • Ta bort rynkorna från leendet
  • Släta till halsen
     

Jag hamnade mitt emellan två trätande läger. Filmbolagets representanter ansåg kraven överdrivna och uppgav att inga garantier om omgörning bestämts på förhand. Skönhetsdrottningens stab hävdade att klientens image måste ”skyddas”.

”Skyddas” är branschspråk för försköning – för att kunna locka annonsörer, sponsorer och investerare till framtida jobb.

Efter allt för många mejl fram och tillbaka kändes det inte värt besväret. Det var bättre att steka bilderna och gå vidare till andra jobb. Skönhetsdrottningen, får man förmoda, gjorde samma sak.

Fast till retuscherade sådana.


VECKANS...
chock
Det är krigsrubriker på penisfesten i ”Euphoria”. Amerikanerna har aldrig sett något liknande på tv och föräldrarföreningen ”Parents television council” rasar och kallar HBO-serien ”grovt oansvarig”.


…svensk
Max Martin. Den svenske låtskrivargiganten hamnar på tidningen Billboards 18:e plats över årets 20 mest framgångsrika hitmakare.


…lobbykampanj:
En Los Angeles-grupp som representerar sexuella minoriteter försöker få George Clooney nominerad till Nobels fredspris. Orsaken är stjärnans engagemang mot Bruneis planer på införandet av dödsstraff mot sexuella minoriteter. Gruppen överöser nu Nobelkommittén med brev för att framföra budskapet.


Följ ämnen i artikeln