Lär av Löfven, arbetsgivare – de över 40 har mycket att ge

Foto: TT
ANSTÄLLNINGSBARA. I den nya regeringen lyser pigga 27-åringar med sin frånvaro.

Efter 40 är du passé på arbetsmarknaden.

Om det inte gäller att leda Sverige, vill
säga.

Jag åt lunch med en kollega i 45-årsåldern som så smått har börjat se sig om efter ett annat jobb. Men trots mångårig erfarenhet och specialkompetens har hon inte fått ens ett ”tack men nej tack” på sina ansökningar.

På väg tillbaka till arbetsplatsen höll vi på att bli överkörda av en bil på ett övergångsställe och jag skojade om att vi över 40 kanske hade blivit osynliga på riktigt.

Tyvärr verkar skämtet ligga väldigt nära sanningen, särskilt i jobbsammanhang.

En undersökning utförd av Magnus Carlsson vid Linnéuniversitetet och Stefan Eriksson vid Uppsala universitet, båda docenter i nationalekonomi, bekräftar det. Är du över 40, särskilt som kvinna, ökar risken att arbetsgivarna ignorerar din ansökan med varje år du fyller.

Anledningarna till att arbetsgivarna drar öronen åt sig är att de tror att en 40-plussare saknar följande: förmågan att lära sig nya saker, att vara anpassningsbar och flexibel samt driven och initiativrik.

Jag kan bara tala för mig själv, men jag lär ständigt nytt utan större problem och är oändligt mer driftig och initiativrik nu, när jag är tryggare och mer erfaren, än i 20-årsåldern när jag strök som en strykrädd hund längs korridorerna. Men kruxet är nog formuleringen ”anpassningsbar och flexibel” som jag översätter med ”beredd att jobba obekväma arbetstider och inte ifrågasätta”. Varför anställa jobbiga tanter som vet vad de kan och vill när det finns formbara 20- och 30-åringar, liksom.

En ministerpost är förstås, med sin inneboende tidsbegränsning, inte riktigt som andra jobb. Ändå är det uppfriskande att Stefan Löfven – trots kritik från ungdomsförbundet – inte fyllt sin regering med idel ungtuppar. Yngsta ministern är 38 och den äldsta 70.

Så lär av politiken, arbetsgivare. Om 40-plussare anses kapabla att leda ett land kan de säkerligen vara till stor nytta även på er arbetsplats.

avSylvia Balac

ARTIKELN HANDLAR OM