Parisa Liljestrand ger besked om kulturpolitiken

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2022-11-08

Blir det fortsatt stimulansstöd till det fria kulturlivet med anledning av pandemin? Försvinner gratisentrén till statliga museer? Dagens budgetproposition väntas ge besked om hur regeringen vill förändra kulturpolitiken.

I fjol presenterade dåvarande kulturministern Amanda Lind (MP) en kulturbudget på 10,133 miljarder kronor som hon beskrev som ”historiskt hög” vilket delvis förklarades med extra kris- och stimulansstöd på grund av pandemin. I samma veva lade återstartsutredningen fram förslag på fortsatt stora stöd även under kommande år för att reparera pandemins skadeverkningar. Från branschen hördes ett och samma önskemål: långsiktighet.

I dag väntas regeringen ge besked inte bara om pandemistöd utan också om hur många kulturråd Sverige ska ha på utländska ambassader. Den förra kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) drog in kulturrådet i Pretoria. I dag är de nio men för fyra av dem går avtalen ut kring årsskiftet om regeringen inte beslutar om förlängning, uppger Svenska Dagbladet.

Kulturminister Parisa Liljestrand väntas ge besked om den nya regeringens kulturpolitik. Arkivbild.

Liberalerna för fri entré

I kulturbudgeten väntas också besked om regeringen drar in den fria entrén till statliga museer, vilket Moderaterna och Kristdemokraterna gick till val på, medan Liberalerna ville ha den kvar.

Den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) har så här långt hänvisat till Tidöavtalet och till regeringsförklaringen när hon har fått frågor om den kulturpolitik som regeringen vill föra.

Sverigedemokraterna ingår inte i regeringen, men behövs som stödparti för att få igenom regeringen Kristerssons förslag. Sverigedemokraterna står också för en egen kulturpolitik i sin syn på kulturen som ett sammanhållande kitt för nationen. Inför valet förklarade partiets kulturpolitiske talesperson Bo Broman att tidigare SD-förslag om att lägga ner Världskulturmuseet i Göteborg och Unga Klara i Stockholm kvarstår. Man vill också krympa anslagen till samtidskonst och i stället satsa på att ”värna, vårda och visa den svenska kulturen”.

– Sverigedemokraterna får svara för sin politik, men jag känner mig helt trygg i att kunna ta avstamp i regeringsförklaringen och i Tidöavtalet och därmed bedriva borgerlig politik, har Parisa Liljestrand tidigare sagt till TT.

”De långa linjerna”

TT: Ni behöver ju SD:s stöd i riksdagen, spelar det ingen roll?

– Vi är ju en samarbetsregering, men det är som är så fint är att vi redan nu har kommit överens i Tidöavtalet om de långa linjerna. Både i vissa specifika saker, men också i det som borde vara vägledande och övergripande för all kulturpolitik.

Enligt Tidöavtalet har de tre regeringspartierna kommit överens med SD om att en svensk kulturkanon ska tas fram av fristående expertkommittéer – hur denna kanon ska användas framgår dock inte. Enligt samma avtal ska ”public service-mediernas oberoende bestå och dess långsiktiga finansiering vidmakthållas.” Avtalet slår också fast att principen om armslängds avstånd ska upprätthållas och att ”åtgärder vidtas för att minska den politiska styrningen av kulturens innehåll”.

När det gäller kulturutövare ska flera långa arbetsstipendier inrättas.

ANNONS