Folk i Westeros är som de i Västerås

Läs Jens Petersons krönika

Tro.

Det är påsk och en del firar religiöst.

På bio är det andra sorters mirakel. Fantasy, utomjordingar och zombies är vårtecken på film.

Jens Peterson.

Vi står i en kyrka i Stockholm.

Det här är en annan typ av mässa.

Ingen präst utan en utsänd från konungariket Westeros. Det drar ihop sig till tredje säsogen av ”Game of thrones” och första avsnittet visas i närvaro av skådespelaren Rory McGann, känd som The hound i fantasyserien. Ett stort jippo, som en filmpremiär med några inbjudna nästan-kändisar.

”Game of thrones” är som ostbågar. Underhållande och kusligt vanebildande i stunden. Dagen efter vaknar man och undrar vad man stoppade i sig.

Böckerna och serien blandar intriger inspirerade av riktiga historiska händelser med övernaturliga inslag. Mycket omotiverat naket och omotiverat brutalt.

Drakar finns det också, drakar och demoner. Det flyttar äventyret en bra bit bort från vår vardag, samtidigt som det är de mänskliga relationerna som ska skapa igenkänning.

De kan se ut som häxor eller vandrande lik. Någonstans där inne finns ändå den mänskliga kärna som ska engagera oss.

På bio får vi också hitta det mänskliga i det mystiska.

Veckans premiär ”The host” handlar om utomjordingar som invaderat och flyttat in i  människors kroppar. De har skapat fred och räddat miljön, men de människor som kämpar mot dem vill förstås inte bli ersatta av silverglittrande själar från universum. Handlingen går ut på att förstå varandra. Bejaka din inre alien.

På samma sätt får vi sympati för zombies i nästa biopremiär, ”Warm bodies”. En zombie är en levande död som hasar runt med deppig blick och grymtande försöker bita tag i levande. Vi är vana att se dem som skrämmande hot i skräckfilmer, men ”Warm bodies” berättas av en zombie som vill bli god. Kärlek kanske kan bota de bitna halvdöda? Kärlek kanske kan bota oss alla?

Sagor om landet Oz och Jack som slåss mot jättar är andra färska biofilmer. I de mest fantastiska världar ska vi ta itu med våra egna beteenden.

Igenkänning kan vara medlidande med den försmådda häxan i Oz, lika mycket som med en krånglande prostata i ”Bäst före”.

Människor är kanske farligare än zombies. Folk i Westeros är som de i Västerås.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln