Kultserien gör comeback

Publicerad 2020-01-22

I dag börjar SVT visa Sveriges äldsta och längsta tv-serie på nytt.

”Hem till byn” hade premiär 1971 och levde
i 35 år.

– Om någon 1970 sagt till mig ”det här kommer du att hålla på med av och till fram till 2006” så hade jag emigrerat till Nya Zeeland, säger manusförfattaren Bengt Bratt.

Serien, som är Sveriges och kanske världens äldsta dramaserie med samma manusförfattare, regissör, skådespelare och inspelningsmiljö. Det blev 52 avsnitt och åtta säsonger från 1971 till 2006.

Skrev alla avsnitten

Serien handlar om några människor och deras liv i en liten by. Seriens skapare Bengt Bratt, 82, skrev manus till alla avsnitt. Planen från början var sex stycken. Inte mer. Han hittade inspirationen i 1960-talets jordbrukspolitik som gjorde det allt svårare för små gårdar på den svenska landsbygden att överleva. Många människor tvingades lämna och flytta till städerna.

– Serien blev väldigt populär. Vi hade mellan tre och fyra miljoner tittare, säger Bengt Bratt om den oväntade succén på 1970-talet.

Långsamt tempo

Han konstaterar lite besviket att tittarna blev färre.

– Det var bara 1,5 miljoner som såg de sex sista avsnitten 2006.

Serien kännetecknas bland annat av sitt långsamma tempo.

– Vi skrev som vi ville. Vi var ense om att göra en väldigt stillsam serie. Inget melodram. Det skulle vara realistiskt och följa de här människorna så nära in på skinnet som man bara kunde. Det skulle inte vara någon komplicerad dramaturgi. Men serien fick en väldigt stor publik ändå.

Var du förvånad?

– Ja, jag var väldigt förvånad och tacksam. Om man skulle introducera en sån stillsam serie i dag vet jag inte hur det skulle fungera.

Få rollfigurer försvann ur serien, men flera av skådespelarna dog under åren. Då fick Bratt låta deras karaktärer dö en naturlig död även i serien.

Hur känner du i dag för ”Hem till byn”?

– Som författare är man aldrig nöjd. Inte jag i alla fall. Ibland har jag försökt skriva om avsnitten i huvudet. Det är ju fullständigt onödigt, men jag gör det ändå. Det är inte så lönsamt så det borde jag sluta med.

Har du tänkt hur karaktärerna skulle ha det i dag?

– Ja, det är klart. Alla blir gamla, men på vilket sätt? Kvinnan som Gun Jönsson spelade, hon måste ha oerhört låg pension i dag. Hur fan ska hon klara sig? Det är sådant man tänker på.

Han syftar på jordbrukarhustrun Lisa som tvingades flytta till en förort och leva på ströjobb när maken dog.

– Jag hoppas serien har något att säga i dag, säger Bengt Bratt.

Följ ämnen i artikeln