Kvack, Kalle Anka 60 år i rutan

Publicerad 2020-12-24

Kalle och aracua-hackspetten firar jul.

Kalle Anka på julafton fyller 60 år

Disney-entusiasten Lasse Åberg:

– Kalle Anka och hans vänner är synonymt med jul!

Vår kanske allra käraste jultradition, Kalle Anka och hans vänner, fyller 60 år och är fortfarande ett av våra allra mest populära tv-program – trots att vi numera kan se tecknad film årets alla dagar. Under årens lopp har en hel del tagits bort och lagts till, något som ibland upprört känslor och skapat debatt.

Det amerikanska originalprogrammet ”From All of Us to All of You” premiärsändes 1958, och visades första gången på svensk tv julafton 1960 under namnet ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Bengt Feldreich, som var tv:s julvärd 1958-1971, agerade berättarröst och gör så än i dag. Mest känd är han kanske för sin sånginsats när Benjamin syrsa sjunger ”Ser du stjärnan i det blå?” i slutscenen.

Förändringar genom åren

Annars är det rätt mycket som har ändrats i programmet genom åren. Endast fyra inslag finns kvar från originalprogrammet förutom introduktion, avslutning och mellanspelen med Musse Pigg: I jultomtens verkstad, Snövit och de sju dvärgarna, Askungen samt Lady och Lufsen. Sedan 1983 ser programmet i stort sett likadant ut varje år, förutom de numera traditionsenliga glimtarna från nya Disney-filmer. Och trots att det inte längre känns lika exklusivt att se tecknad film som det gjorde 1960 bänkar sig fortfarande över tre miljoner svenskar framför tv-apparaterna varje julafton – förra året närmare bestämt 3 358 000 personer, då det var årets näst mest sedda program.

Några små förändringar har dock gjorts även på senare år. Bland annat klipptes en scen ur Musse Pigg på camping bort, där Janne Långben poppar popcorn genom att sticka en gaffel med en majskolv i eluttaget. Ingen bra idé i verkliga livet… Få upprördes nog över detta, men desto starkare känslor väcktes när man 2012 klippte bort den svarta dockan, och en dansande skäggig man som ansågs vara en nidbild av en jude, från I jultomtens verkstad. Historieförfalskning och censur hävdade vissa, medan många kände att de kunde fortsätta att titta på den härliga tomtefilmen med större samvetsro efter ingreppet.

”Kolerisk och arbetsskygg”

En person som som alltid har förknippats med Disneys figurer är Lasse Åberg, 80, vars enorma samling Disney-merchandise finns att beskåda på Åbergs museum i Bålsta. Det är ju lätt att tro att Lasses absoluta Disney-favorit är Musse Pigg, men så visar sig inte vara fallet, berättar han när Aftonbladet ringer upp:

– Det är faktiskt Kalle Anka jag tycker bäst om. Musse var kul i början, men sedan blev han så populär, sattes på piedestal och blev jättetråkig. Ankan däremot är alltid väldigt kolerisk och arbetsskygg, mycket sympatiska egenskaper.

Kalle i badet.

Vilken relation har du till Kalle Anka och hans vänner på julafton?

– Det är ju en tradition, och efter allt julstök och jullunchen är det skönt att sätta sig till ro framför tv:n och rapa lite. För tittade vi tillsammans med våra barn, men numera har de egna familjer, och till och med vårt barnbarnsbarn har börjat titta på Kalle... Även om vi fortfarande firar jul tillsammans med dem ibland blir det i år bara min fru och jag som bänkar oss med tanke på att vi är i karantän.

Kalle Anka och hans vänner är fortfarande ett av årets allra mest sedda tv-program, varför tror du?

– Helt enkelt för att det är en tradition och synonymt med jul för många, liksom Karl-Bertil Jonssons julafton. Även mina egna gamla Sällskapsresan-filmer, som visas på TV4 varje jul sedan minst tio år, har börjat bli tradition. Den första Sällskapsresan fyller ju dessutom 40 år i år.

Slängde dyrgripen

Tror du att de yngre generationerna kommer att fortsätta titta på Kalle Anka även framöver?

– Ja, tidningen lever ju fortfarande och ungarna känner igen figurerna, även om de kanske söker upp filmerna i sina små apparater istället. Men det är såklart inte samma sak som att titta tillsammans med familjen på julafton, det är ju en som en ritual.

Kommer du ihåg den allra första gången programmet sändes i svensk tv 1960?

– Jag skulle tro att jag såg det, men är inte hundra. Jag var 20 och gick på Konstfack, men bodde fortfarande hemma, och vi skaffade tv redan 1958. Då har jag ett starkare minne av att jag köpte den allra första Kalle Anka-tidningen 1948, som morsan sedan slängde efter en vecka… Det var mödrarna som såg till att de där tidningarna är så dyra i dag, ha ha.

Vilket är ditt favoritinslag i Kalle Anka och hans vänner?

– Jag är ju väldigt förtjust i den där djungel-hackspetten som ställer till det för Kalle Anka, den är galen och kul.

Bara fyra av de ursprungliga filmerna finns ju kvar, är det någon borttagen film du saknar?

– Nej, inte som jag kan komma på just nu, men jag skulle gärna se att man la in några av Disneys tidiga svartvita filmer från 30-talet. Exempelvis Steamboat Willie eller Plane Crazy med Musse Pigg, eller kanske någon av de allra första Kalle-filmerna.

I några av filmerna, exempelvis Tomtens verkstad, har man ju klippt bort några scener som exempelvis den svarta dockan. Vad anser du om det?

– Jag är ingen vän av att man rekonstruerar historien, då blir det ju som i Sovjet där man plötsligt retuscherade bort personer som hamnat i onåd från partibilder. Bättre då att informera om problemet än att försöka korrigera historien, tycker jag. Helt enkelt upplysa om det som inte är pk.


Visste du att…

– Det amerikanska originalprogrammet från 1958 inleddes med att Tingeling trollade fram en miniatyr av Walt Disney på spiselkransen, som välkomnade publiken och önskade God Jul?

– Kalle Anka på julafton hotades av nedläggning 1999 av den då nytillträdde programdirektören på SVT? Programmet räddades dock av den legendariske tv-chefen Sam Nilsson, som gick bort i början av december. Ett liknande nedläggningshot ägde rum 1979.

– Askungen röst görs av Alice Babs, gudmoderns av Sif Ruud och mössens röster av Tor Isedal? Andra välkända röstdubbare är Anna-Lotta Larsson som Snövit, Beppe Wolgers som Baloo och Jan Malmsjö som Lufsen.

– Hoola Bandoola Band, med bland andra Mikael Wiehe och Björn Afzelius, tog sitt namn efter myrornas stridsrop i en kortfilm med Kalle Anka som sedan länge är struken ur julprogrammet?

– Tjuren Ferdinand togs tillfälligt bort 1982, men att detta väckte så upprörda känslor att man istället tvingades visa Ferdinand separat direkt efter det ordinarie programmet?

– Lasse Åberg var programledare för Disneytajm på SVT 1987, där just Aracuans sång från hans julfavorit Kalle Anka i djungeln var signaturmelodi?

Följ ämnen i artikeln