Beatles gjorde ont, Elvis gjorde gott

Den 1 juni är det 50 år sedan det legendariska popalbumet ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” släpptes.

Jag firar med Elvis Presley. Han hade soul.

Ungdomar känner till The Beatles, inte Elvis Presley, visar en brittisk undersökning. Deprimerande, skriver Fredrik Virtanen.

Den 16 augusti är det 40 år sedan Elvis Aaron Presley dog, 42 år efter hans tvillingbror som avled vid födseln, i sitt hem Graceland, Memphis, Tennessee. Elvis-hjärtat pallade inte mer droger.

Elvis kallas The King av en anledning:

Han är Kungen.

Men ingen vet om det längre, hörde jag i min favorittalkshow i P1, den en liter tourettesiga och en liter präktiga ”Nordegren & Epstein” som refererade till en artikel i The Guardian:

29 procent av britter i åldern 18-24 har aldrig lyssnat på Elvis. Endast åtta procent lyssnade på en Elvis-låt i månaden. Bara 12 procent sa att de gillade Elvis, medan siffrorna var dubbelt så hög för Beatles (23%) och David Bowie (25%).

På Spotify spelades Elvis 382 miljoner gånger 2016, medan Bowie och Michael Jackson spelades cirka 600 miljoner gånger – och The Beatles spelades 1,3 miljarder gånger.

Sjukt. Orimligt. Knäppgökigt.

Ingen kan påstå att Beatles skulle vara tre gånger bättre än Elvis. Elvis måste införas i skolundervisningen, vad gör utbildningsminister Gustav Fridolin åt det här?

I korthet, alla barn:

Elvis var en av dem som uppfann rock’n’roll på 50-talet. Rockmusik var en het häxbrygd som förenade den svarta arbetarklassens r’n’b med den vita arbetarklassens country. Senare blev Elvis soulsångare men var till skillnad från andra soulstorheter som Otis Redding och Aretha Franklin ändå rock.

Beatles då? Jo, Beatles var ett duktigt pojkband i England som gick konstskola och tio år efter Elvis pionjärarbete uppfann den könlösa, fiffiga, kritivita, lätt ironiska medelklasspop som dominerade all musik i årtionden framöver och delvis gör det ännu. Till och med hårdrock (Black Sabbath, Deep Purple, Dio etc.) inspirerades av the Beatles.

Beatles har så många synder på sitt samvete. Som Radiohead, Pink Floyd och Stonecake. Förlåt Stonecake. Förlåt Pink Floyd också. Nej, Radiohead, ni förlåts aldrig.

Egentligen har ingenting gott kommit från The Beatles. Det är musik utan soul, musik för onanister, påminns jag om när jag lyssnar på deluxeversionen av ”Sgt Peppers”.

Ingenting gott har kommit från The Beatles. Det är musik utan soul, musik för onanister.

All musik med soul, däremot, härstammar från Elvis. Som house- och rapmusiken som på 80-talet började rensa radioapparaterna från Beatles-soundets dominans. Även punken på 70-talet var Elvis, inte Beatles, särskilt i USA men även brittiska The Clash parafraserade Elvis klassiska debutomslag.

Och den störste av alla, Bob Dylan, må ha lekt med Paul, John, Ringo och George men hans idol var Elvis.

Jobbiga, jobbiga The Beatles. Själva var de stundtals, ganska ofta, riktigt bra, på andra album (”Rubber Soul”! ”Revolver”!) än på den tramsiga ”Sgt Peppers”, men de var sällan allvarliga eller på riktigt och det går inte att förlåta dem för all musikalisk ondska som följde i deras spår.

Däremot:

Inget ont har uppkommit ur Elvis. Inget. Bara bra musik kommer från den gospelkälla som Elvis grävde ur. Detta måste barnen få veta. Historien har gjort ett misstag som lyft fram Beatles före Elvis. Fridolin, kom igen!

”Suspicios minds”, ”In the ghetto”, ”Can’t help falling in love” och ”Mystery train” ekar i evigheten men ingen lyssnar. Den unga mänskligheten lyssnar på ”Being for the benefit of Mr. Kite”. En hiskelig utveckling.


VECKANS…

…BABE. Whitney Houston. Allt detta funderande på döda stjärnor fick mig att minnas en storhet i klass med Elvis. För fem år sedan dog en soulmagiker. Lyssna på ”My love is your love”.

…SEPARATION. Ben Stiller och hans fru Christine Taylor skiljer sig. Det gör mig orimligt deprimerad. Folk skiljer sig hela tiden. Men Ben Stiller? Ben Stiller ska inte skilja sig. Den siste präktige Hollywood-stjärnan ska inte skilja sig.

Tracey Morgan är bäst.

…HYRFILM. ”Staying alive”, Tracey Morgan. Jag visste knappt vem han var innan han dundrade in i Tina Feys magiska komedi ”30 Rock” (HBO) som den snurrige, stereotype, svinrolige sidekicken till Alec Baldwin. Sedan höll han på att köra ihjäl sig och nu denna roliga, starka och klyftiga stand-up-show. Tracey Morgan är en av de bästa.

…SINGEL.Kostym”, Thomas Stenström. Denna unga blandning mellan Håkan Hellström och Magnus Johansson, om någon minns den gamle mästaren från Norrköping, borde bli störst i Sverige.

…GENANS. SVT:s nya version av ”God morgon Sverige”, som ska heta ”Morgonstudion” tänker slopa litteraturrecensionerna. Vilka tror SVT att de är? TV4?

Whitney.

…DÖD. Greg Allman. Ännu en produkt av Elvis Presley är död, 69 år gammal. Det kommer aldrig att ta slut. Lord, I was born a ramblin’ man. Down in Georgia.

…HYRFILM. ”Passengers”, ännu en rymdfilm som passar utsökt till en blandning av micropoppade popcorn och ostbågare. Med Jennifer Lawrence, Chris Pratt och Michael Sheen som bartenderrobot.