SVT-terapeuten: ”Psykisk ohälsa kommer som ett brev på posten”

Vlogg-stjärnorna bakom fasaden i ”Mitt perfekta liv”

Uppdaterad 2019-01-14 | Publicerad 2019-01-13

Utåt en perfekt yta - men hela havet stormar inombords.

I nya SVT-satsningen ”Mitt perfekta liv” får vi följa med fyra framgångsrika videobloggare som möter en psykoterapeut för att reda ut vad som finns bakom fasaden de visar upp.

– För mig var det en utmaning att vara öppen och prata om psykisk ohälsa i programmet, säger Felicia Bergström till Nöjesbladet.

Tillsammans har de fyra vlogg-stjärnorna Felicia Bergström, Joakim Kvist, Sabina Decireé och Jimmie Star flera hundra tusen följare i sina sociala medier.

Varje vecka bjuder de på sig själva och visar upp sina till synes perfekta liv i sina egna kanaler.

Men det är inte hela sanningen vi får se. Det finns en stort skillnad mellan vad de väljer att visa upp och hur de innerst inne mår.

I den nya SVT-satsningen ”Mitt perfekta liv” får vi följa med alla fyra när de i grupp träffar psykoterapeuten Poul Perris för att prata om vad som finns bakom fasaden de byggt upp.

– Det var jätteläskigt i början och jag har varit livrädd. För mig var det en utmaning att vara öppen och prata om psykisk ohälsa i programmet, säger Felicia Bergström.

”Farligaste man kan göra”

Medverkan i programmet och terapisamtalen i grupp har varit till stor hjälp för vloggarna.

– Jag har lärt mig att det går att skapa trygga rum där man kan prata om allt. Att det inte behöver vara läskigt att vara sårbar. Jag har alltid varit så självständig och tuff och genom min medverkan så har jag insett att det är lättare tillsammans. Att man aldrig ska behöva bära allt själv, säger Sabina Decireé.

Hon får medhåll av Joakim Kvist som också ger rådet till alla unga som mår dåligt att prata med någon.

– Det farligaste man kan göra är att hålla allt inom sig. Det är viktigt att ventilera. Prata gärna med någon som är professionell men som ett första steg kan man prata med en kompis, ett syskon eller en vuxen som man känner förtroende för, säger han.

Jimmie Star kände att jobbet och de sociala medierna höll på att kväva honom och tog en time out under året som gick.

– Jag kände att jag behövde stänga ner Youtube under ett par månader för att få andas. Men det var inget lätt beslut att ta. Det är en stor risk för det kan vara svårt att komma tillbaka. När man jobbar med sociala medier kan man ju inte ringa och sjukskriva sig om man mår dåligt, säger han.

Varför är problemet med psykisk ohälsa bland ungdomar så stort just nu?

– Känslan att det är så är mycket för att vi pratar om det på ett annat sätt än tidigare och därför blir den mer synlig. Men de stämmer, vi ser också i rena faktiska siffror att den ökar, säger Poul Perris och fortsätter:

– Idag ska du positionera dig själv och vara framgångsrik. Du ska vara självständig, stark, ha status och vara häftig. Det är en helt annan press på ungdomar i dag.

”En extrem rädsla”

Han menar på att fasaden av ”det perfekta livet” som många bygger upp och delar i sociala medier är ett stort problem.

– Att jämföra sig med andra skapar en en känsla av utanförskap och isolering. Det finns också en extrem rädsla bland ungdomar att missa allt som händer. Om vi i samhället inte ser varandra bakom våra roller så har vi ingen empati. I ett samhälle utan empati är det så att psykisk ohälsa kommer som ett brev på posten, säger han.

Enligt terapeuten är programserien ”Mitt perfekta liv” ett steg i rätt riktning.

– Den kommer inte förändra någonting kanske men det är ett inspel. Att kunna prata om viktiga frågor. Hur vi påverkas av sociala medier, av värderingar och normer. Det är svårt att vara människa, säger Poul Perris.

"Mitt perfekta liv" har premiär den 13 januari i SVT1 och på SVT Play.