Playa del sol-stjärnan: ’Polisen hittade kokain’

SVT-stjärnan berättar om när han greps i knarkrazzia

avRichard Aschberg, Martin Gustafsson, Niklas Strömberg

1 av 2
Polisen höll fast skådespelaren Richard Ulfsäter medan de letade igenom hans hem efter knark. ”Det var det värsta jag varit med om”, säger han själv.
Richard Ulfsäter, längst till vänster, spelar i succéserien ”Playa del sol” tillsammans med Marie Robertson, Henrik Hjelt och Mikael Tornving.

Polisen väntade i hans trapphus.

Minuter senare fann de kokain i SVT-stjärnans hem.

Nu berättar skådespelaren Richard Ulfsäter om narkotikarazzian tidigare i år.

I sitt nya nummer utser magasinet Dorian Richard Ulfsäter, 34, till Sveriges sexigaste man 2009.

Magasinet Dorian finns ute nu.

I en stor intervju med tidningen berättar han om livet som skådespelare. Om provspelningar i Hollywood, sin bakgrund i England och framgången med SVT:s publiksuccé ”Playa del sol”.

I söndags tittade 892 000 svenskar på ”Playa del sol” i SVT, där Richard Ulfsäter spelar rollen som den korkade reseledaren Steffen.

När skådespelaren greps för narkotikabrott i våras uppmärksammade medierna händelsen stort, men Richard Ulfsäter valde att vara anonym.

För första gången berättar han nu öppet om händelsen.

– Usch, det var det värsta jag varit med om. Polisen stod och väntade på mig nere i trapphuset när jag skulle gå ut, och det som följer är som i ett töcken.

– De frågar om jag är Richard Ulfsäter och när det är avklarat åker vi upp till min lägenhet som vänds upp och ned. Jag hålls fast medan poliserna letar igenom allt. De hittade en liten mängd kokain i en gammal ask så det blev polisbil till stationen. Tankarna bara snurrade runt och de 15 minuterna i bilen är de längsta i mitt liv.

Intensivbehandlad

Razzian skedde i mars. Och i de efterföljande förhören erkände Richard Ulfsäter sig skyldig till anklagelserna.

I slutet av maj dömdes han till skyddstillsyn för innehav av 1,8 gram kokain och 3,17 gram cannabis, samt att vid två tillfällen ha brukat kokain. Han påbörjade också på eget initiativ en behandling för beroende.

Till Dorians reporter förklarar Richard Ulfsäter att erfarenheten fått honom att ta avstånd från olagliga droger.

– I dag håller jag mig till vin.

”Han var ångerfull”

I början på juni påbörjade Richard Ulfsäter inspelningarna av andra säsongen av ”Playa del sol” på Mallorca. SVT förde en dialog med produktionsbolaget Baluba och beslutade att arbetet med Richard Ulfsäter kunde fortsätta.

– Vi gjorde bedömningen att det här inte var något som pågick, han var ångerfull, han erkände och tog sitt straff, säger Stefan Baron, chef för SVT Drama.

Skadar det här SVT?

– Svårt att bedöma, det är klart att det är tråkigt, men i nuläget tycker jag det viktiga är att Richard berättar om helvetet han varit i, det tror jag är bra om han skulle vara en förebild för många,.

Richard Ulfsäter själv säger till Nöjesbladet att han lagt händelsen bakom sig.

– Jag står för vad jag har gjort. Det var dumt, men jag har gått vidare. Jag känner själv att jag mår bra och har inga problem på den fronten. Men när det skedde var det naturligtvis chockartat.

Dorian är ett ”livsstilsmagasin för gaykillar”. Det nya numret landar i butik i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM