Mandelmanns midsommarplan: ”Otroligt lite sömn”

Delar med sig av smarrigt midsommarrecept

avCornelis Rikken

Sill, potäter, dans och sång – dygnet runt.

Mandelmanns vet hur man firar midsommar.

– Det är otroligt lite sömn. Man blir lite puckad så småningom, säger Gustav Mandelmann.

Det har återigen blivit dags att samlas kring midsommarstången och dansa små grodorna tills man stupar.

För Gustav Mandelmann, 54, och Marie Mandelmann, 55, väntar en intensiv helg full av firande.

Tillsammans med vänner och familj planerar tv-paret att samlas på gården i Rörum, Simrishamn, på Österlen för dans och sång.

Eventuellt kilar de över till en granne i byn under kvällen för ytterligare festligheter.

– Vi kanske går dit och joinar dansen, säger Gustav Mandelmann och skrattar.

En sak är i alla fall säker: det blir fest ända in på småtimmarna.

– Det är otroligt lite sömn. Man blir lite puckad så småningom. Men det är väldigt härligt att vara ute hela tiden.

”Helt fantastiskt”

Ett ständigt orosmoment inför midsommarfirandet är som bekant vädret.

Frågar du Gustav Mandelmann har den här sommaren dock varit alldeles perfekt – en stor kontrast mot förra året då torkan ställde till det rejält på gården.

– I natt vaknade vi av blixt och dunder och regn. Det är typiskt för det här året. Det är så himla varmt och ljus – och så kommer regn på nätterna, säger han och fortsätter:

– Det är helt fantastiskt som odlare att man vaknar och så har någon annan vattnat allting.

1 av 2 | Foto: TV4
Gustav och Marie Mandelmann.

Mandelmanns ess i rockärmen

En annan viktig del av midsommarfirandet är självklart maten.

Mandelmanns midsommarbord är det mesta välkommet, men esset i rockärmen är helt klart deras hemgjorda potatissallad.

– Vi brukar göra en varm potatissallad, med färskpotatis, förstås. Sen gör man en dressing med olja, vinäger, och har i åtta till tio kokta äggulor i en rejäl skål. Sen blandar man det med lite senap, örter, kryddor, spenat och ätliga blommor. Det är jättegott.

”Lätt att bli förälskad”

Ytterligare en viktig ingrediens är nubben, skulle många hävda.

Men för Mandelmanns blir det ett, i alla fall relativt, nyktert firande.

– Lite bira och lite vin kanske. I proportionen en till fem med vatten. Det är så jäkla kul att spela och dansa utan alkohol också. Det är det som är så bra. Det är lätt att bli förälskad och kär utan alkohol när det är så här ljust.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mandelmann

Midsommar

Sömn