Bond-bruden: Ingen varken minns eller känner igen mig

avJan-Olov Andersson

1 av 7 | Foto: Från vänster Luciana Paluzzi (”Åskbollen”/”Thunderball”), Martine Beswicke (både i ”From russia with love”/”Agent 007” ser rött och ”Åskbollen”/”Thunderball”), Britt Ekland, Maryam D'Abo (”The living daylights”/”Iskallt uppdrag”), Carole Ashby (”Octopussy” och ”A view to a kill”/”Levande måltavla”) och Tonia Sotiropoulou (”Skyfall”).

OSLO. Nästa vecka är det världspremiär på nya James Bond-filmen ”Spectre”.

Men intresset för allting agent 007 är stort. Jorden runt, året runt.

Nöjesbladet var med bakom kulisserna på Nordens största Bond-event, när 007 före detta Bond-brudar, med Britt Ekland i spetsen, samlade in pengar till UNICEF.

En gång Bond-brud, alltid Bond-brud.

En firas flera av de före detta James Bond-skådespelerskorna säger under den dag och kväll vi umgås.

När Carole Ashby, 60, får höra att vi är lika gamla, börjar hon imitera John Cleese som Basil Fawlty i tv-serien ”Pang i bygget”:

– Don’t mention the age!

Sedan skrattar hon och säger:

– Skojade bara. Du får skriva vad du vill. Och låtsas inte att du kommer ihåg mig från mina pyttesmå roller mot Roger Moore i ”Octopussy” eller ”Levande måltavla”.

Foto: Jan-Olov Andersson och Carole Ashby.

Gör inget att ingen varken minns eller känner igen mig. Bond-filmerna har ändå förändrat mitt liv. Legendariske Bond-producenten ”Cubby” Broccoli (1909-1996) tyckte väl jag var snygg och gav mig rollen i en film. Sedan sa han: Om du lovar att inte göra något åt dina bröst, får du vara med i nästa film också (skratt)

– Det låter gubbsjukt, men han var en fin och omtänksam man. Sedan har ju hans dotter Barbara (som är 55 år) tagit över som producent. Vi blev snabbt bästisar. Hon bjuder alltid in mig till inspelningarna, jag var i Mexiko på nya filmen.

– Grejen med Bond-filmerna är att många jobb går i arv. Många av de som jobbar bakom kulisserna – ljudtekniker, elektriker, kostymörer, stuntmän – är nu inne på tredje generationen. Så det är som stor jäkla James Bond-familj med hundratals släktingar.

”Bond-brudarna är legendariska”

Det finns nördar av alla de slag.

Morten Andreas Steingrimsen, 26, är en sådan. Filmskribent, redaktör för VoD-tjänsten Canal Digital GO och författare, till nyss utkomna ”Den store boken om James Bond”. Han åker på Bond-event jorden runt och arrangerar egna Bond-tillställningar. Förra året ett 50-årsjubileum för ”Goldfinger”. Nu Bond-pikefest i Oslo, som det här arrangemanget kallades.

– Bond-brudarna är legendariska. Jag ville fira (00)7 av dem från olika tidsepoker. Samtidigt var det ett utmärkt tillfälle att göra en välgörenhetsauktion för UNICEF. Det, plus att Oslo kanske känns lite exotiskt, tror jag bidrog till att dessa kvinnor tackade ja. Fler av dem ville förlänga sin Oslo-vistelse, säger Morten.

Nördar, ja.

Morten är nöjd med att han fick Bond-fans från Tyskland, England, Irland, Frankrike och Sverige att komma till hans arrangemang. För några tusen kronor får de galamiddag, mingel med Bond-brudarna, galavisning av 50-årsjubilerande ”Åskbollen” på kvällen, med efterföljande fest.

Fast först på eftermiddagen är det presskonferens på lyxiga Hotel Continental i Oslo.

Ett 30-tal journalister är på plats. Norska public service, NRK, direktsänder på nätet. Svenska filmproducenten Gunnar Magg är också på plats.

– Jag gör två dokumentärer parallellt. En om Bond-brudar, en om Bond-nördar. Kommer på SVT någon gång nästa år, säger han.

Tre av Bond-brudarna – Britt Ekland, 73, Martine Beswick, 74, och Luciana Paluzzi, 78 – har passerat pensionsåldern med råge.

Maryam d'Abo och Carey Lowell, vars flyg inte hade landat när presskonferensen ägde rum, är 54. Tonia Sotiropoulou är yngst, med sina 28 år.

– Jag är stolt över att vara just Bond-”brud”. Ni får googla vem av oss som är äldst, säger Britt Ekland och skrattar.

Hon står självklart i centrum. Är den som haft ett kändisskap både före och efter att hon, som 32-åring, var med i ”Mannen med den gyllene pistolen” 1974.

Hon berättar att hon tycker att ”hennes” James Bond, Roger Moore, var en förtjusande, charmig, stilig och lite flirtig karl, men att ”inget hände” för hans fru vakade över honom hela tiden.

Barn med Richard gere

Hon ställer inte upp på många sådana här Bond-tillställningar.

– Maud Adams har gjort det länge, jag var väldigt sen med det. Och jag gör inte många, man ska behålla sin exklusivitet, då får man narrow it down.

Maryam d'Abo tror att ett av skälen till att Bond-brudarna fortfarande väcker sådant intresse, är att de hela tiden har följt med kvinnornas utveckling i samhället. Även om de knappast stått på barrikaderna i filmerna och bränt sina behåar, så tycker hon man kan hitta detaljer som gör att Bond-brudarna känns relevanta för sina respektive tidsperioder.

– Tyvärr har ju allt blivit mycket mer politiskt korrekt nu för tiden. Ingen skulle våga döpa en Bond-brud till Pussy Galore i dag, till exempel, säger hon.

Alla hyllar producenten Barbara Broccoli, en garanti för att alltihop inte blir en grabbfest.

Vid 18-tiden är det mingel i hotellets takvåning. Thunderball-drinkar och champagne. Bond-brudarna minglar glatt med både Bond-nördar och folk ur Oslos överklass.

Foto: Lowell och Gere.

Nu är även Carey Lowell på plats, tillsammans med 15-årige sonen Homer, som hon har ihop med Richard Gere, som hon skilde sig från i fjol.

Carey Lowell är debutant på sådana här Bond-tillställningar.

– Vet inte om jag känner mig som ”Bond-brud”, direkt. Under senare år har kanske de flesta mer sett mig som fru till en ganska känd skådespelare (skratt).

– CIA-agenten jag spelade i ”Tid för hämnd” var ju heller ingen typisk Bond-brud. Hon hade kort hår, var inte sådär typiskt Bond-sexig, var en väldigt tuff kvinna. Jag har lärt mig leva med att jag ofta kommer sist på sådana där listor över bästa Bond-brudarna.

Älskar Bond-event

Under middagen får jag Carole Ashby till bordet. Hon berättar att det enda vettiga hon har gjort som skådespelerska, var en hyfsat stor roll i brittiska komediserien ”'Allå, 'allå, 'emliga armén”.

– Sedan tröttnade jag. Har alltid varit bättre på att vara mig själv, än skådespelerska.

Hon har levt omväxlande i London och Los Angeles. Jobbat som fotomodell. Dejtat rika och framgångsrika män i nöjesbranschen. Säger att uttrycket Bond-brud alltid gjort männen lite extra intresserade. Och älskar att åka världen runt på olika Bond-event.

På kvällen samlas alla på Kino Victoria. Efter en stuntshow är det dags för auktion inne i biografsalongen. Allt från exklusiva Breitling-klockor, den typ James Bond hade i ”Åskbollen”, till resor är till salu. Bond-nördarna och Oslo-societeten häller i sig champagne och köper mer eller mindre nödvändiga saker för dyra pengar.

Ganska många nickar till under visningen av ”Åskbollen”. Livebandet som spelar Bond-låtar efteråt är riktigt bra, men folk dricker hellre champagne än dansar till dem. Och arrangören Morten Andreas Steingrimsen är nöjd efteråt.

– Alla hade kul. Och auktionen genererade flera hundra tusen kronor, säger han.

Så gick det för Bond-brudarna

Britt Ekland

– Jag lever ju inte på att vara Bond-brud, jag är och har ju alltid varit skådespelerska. För de yngre som ser mig som Svensk Hollywoodfru, från tv-programmet, kan jag säga: Det var ju ett jobb, det också.

Maryam d’Abo

Gör regelbundet mindre roller i hyfsat stora filmer. Drabbades av hjärnblödning för åtta år sedan, men blev fullt frisk. Har under senare år producerat dokumentärfilmer, bland annat just om folk som drabbats av hjärnblödning, men också filmen ”Bond girls are forever”.

Carole Ashby

Försökte aldrig ens att helhjärtat satsa på skådespelarkarriären efter de små Bond-rollerna, utan försörjde sig mest som fotomodell i Los Angeles. Har aldrig bildat familj, men ser på tonårsdottern till senaste pojkvännen nästan som sitt eget barn.

Luciana Paluzzi

Åren kring ”Åskbollen” gjorde hon flera roller i stora tv-serier, bland annat ”Mannen från U.N.C.L.E.”. Sedan gifte hon sig och från slutet av 1970-talet lade hon ned karriären för att ägna sig åt familjen. Bor omväxlande i Rom och New York.

Martine Beswicke

Har gjort över 60 tv- och filmroller, men inget som riktigt fått samma uppmärksamhet som Bond-rollerna. Antyder, med glimten i ögat, att det kanske hände saker mellan henne och Sean Connery under inspelningarna av de båda Bond-filmerna.

Carey Lowell

Vid sidan av Bond-rollen och att ha varit gift med en av världens mest kända skådespelare, Richard Gere, är hon som skådespelerska mest känd för rollen i tv-serien ”I lagens namn”, som visades 1996-2001. Känner och umgås med Lasse Hallström och Lena Olin, de bor i samma stad norr om New York.

Tonia Sotiropoulou

Verkar nästan tycka det är lite pinsamt att vara på plats, efter sin minimala roll i ”Skyfall”. Sitter mest och pratar med medhavda pojkvännen. Har efter ”Skyfall” gjort en liten roll i ”Hercules” och huvudrollen i en grekisk film.

ARTIKELN HANDLAR OM

James Bond

Klick!