Bob Geldof kritiseras för nyinspelning av välgörenhetslåt

Publicerad 2014-11-19

”Vi tar hand om det, Geldof, så lägg ner”

Artisten Bob Geldof har reprisserat sig själv. Också denna gång för att rädda Afrika.

Men nyinspelningen av ”Do they know that it’s Christmas?” möts redan av kritik.

– Den var kränkande då och den är kränkande nu, säger forskaren Robtel Neajai Pailey från Liberia.

Geldof.

2010 berättade Bob Geldof för Daily Mail att han var ansvarig för två av historiens värsta låtar. ”We are the world” är en av dem.

Den andra är ”Do they know that it’s Christmas?”

Detta hindrade honom inte från att göra en nyinspelning av den senare. Också denna gång för att rädda Afrika.

I dagarna släpptes en nyinspelning av kultlåten från 80-talet med artister som One Direction, Ed Sheeran och Bono med syfte att samla in pengar till Ebola-drabbade länder.

Nu kommer bakslaget.

”Jesuskomplex”

I sociala medier kritiseras tilltaget och flera anklagar honom för att upprepa misstaget från 80-talet – att måla upp kontinenten som ett svart hål, utan hopp och konstant beroende av västvärldens pengar och goda vilja.

Abdullahi Halakhe, en analytiker från Kenya, svarar följande på frågan om han är medveten om att det är jul:

– Enligt uppskattningar är den kristna befolkningen i Nigeria nästan tre gånger större än i England och Wales. Hur kan de inte veta att det är jul? Tanken på att Afrika, 2014, behöver räddas av ett gäng föredettingar är ett perverst exempel på Jesuskomplex, säger han till kanalen Al-Jazeera.

Han menar att Ebolautbrottet har varit förödande men att en välgörenhetslåt av Bob Geldof inte kommer att lösa problemet.

– Nigeria och Senegal har haft utbrott av Ebola och hanterat det effektivt. Demokratiska Republiken Kongo och har haft ett par Ebolautbrott och hanterat dem, säger han.

Kränkande låt

Forskaren Robtel Neajai Pailey från Liberia är inne på samma linje. Hon kommer ihåg låten från 80-talet som samlade in pengar till det svältdrabbade Etiopien.

– Den var kränkande då och den är kränkande nu. Bäst vore att lämna den där den hör hemma, i historiens papperskorg, säger hon till Al Jazeera och berättar att flera artister från bland annat Kongo och Liberia redan spelat in låtar för att utbilda befolkningen i de drabbade länderna om Ebola.

– Vi tar hand om det, Geldof, så lägg ner. Vill du verkligen hjälpa till köp en miljard exemplar av låtarna till dina vänner med en lapp där det står: ”afrikanska lösningar på afrikanska problem”.

En studie från 2001 visade att Bob Geldofs välgörenhetsprojekt ”Live aid” fick 80 procent av britter att associera utvecklingsländer med fattigdom, hunger och nöd. Ett stigma som kritiker menar leder till minskad turism och färre investeringar.