SD:s Karlsson tar forfarande satirfiguren Haraldur på allvar

Foto: SVT
LIEMANNEN. SD:s Mattias Karlsson på slåttergille med sin nyslipade lie i filmen om politikern.

Hela Färöarna skrattade åt SD:s Mattias Karlsson när han tog satirfiguren Haraldur på fullt allvar. Men det hindrar inte Karlsson från att försöka efterlikna den påhittade ultra­nationalisten i filmen som visas på SVT Play.

För ett decennium sedan åkte en grupp SD-politiker till ett nationaldagsfirande -Färöarna, där de hänfördes av vidderna, folkdräkterna och – framförallt – Haraldur som höll ett stolt tal till nationen. Ett tal så överdrivet – ”Den enskilda människan är intet, fosterlandet är allt! Färöarna för evigt! – att ingen skulle kunna ta det på allvar, trodde Sjúrdur Skaale, satiriker känd från ett sketchprogram i färöisk tv. Skaale är också vänsterpolitiker, och blev mäkta förvånad när det visade sig att SD i partiets egen tidning hyllat hans figur som nationalistisk förebild.

”Det satiriska talet skulle tas på allvar – som ett skräckexempel på hur löjlig/fördummande nationalismen kan bli om den utvecklar sig i fel riktning”, skrev -Skaale själv i Expressen 2009.

Trots att han var påhittad så inspirerade Haraldur Mattias Karlsson, då som nu. Så hur lik är då SD-politikern sin förebild?

Haraldur är en naturvurmande karlakarl som äter valspäck och torkad fisk. Han klär sig i ulltröja och bär kniv.

Mattias Karlsson bär inte kniv i filmen ”Mattias Karlsson – året fram till valet”, men däremot filmas han när han åker för att slipa sin lie inför ett slåttergille. Han alternerar mellan två ulltröjor när han visar upp hur vanlig han är i sitt hem och den första ser ut att vara inhandlad på just Färöarna, dit Karlsson återvände med förra talmannens delegation 2018. Med maten står det sämre till, den stressade politikern stannar till vid McDonalds titt som tätt. Men när de övriga partitopparna kommer på besök serverar han ”svenska tapas” – ost och korv – och ställer fram både mjölk och snaps på bordet.

”När jag vandrade i hagen häromdagen kunde jag inte låta bli att plocka upp en sten, som säkert varit där tusen år längre än jag. Jag kysste stenen, och den kysste mig tillbaka. Det var tydligt att den kände mig så mycket bättre än vad jag kände den.”, sade Haraldur i sitt tal, citerat av Mattias Karlsson i SD:s tidning – och jodå, Mattias Karlsson känner samma kärlek till naturen i Småland, även om vi inte får se honom hångla med en sten i filmen.

Jag besökte också Färöarna 2018, och liksom Karlsson hänfördes jag av djuren och den vackra naturen. Men också av språket, en spännande blandning av isländska, danska och norska, och av att en nation med bara 50 000 invånare har sin egen Prideparad. En parad som till skillnad mot Haraldur i högsta grad är verklig.

avSylvia Balac

ARTIKELN HANDLAR OM