GW Persson: ”Sannolikheten att bli mördad går knappt att beräkna”

Uppdaterad 2018-11-26 | Publicerad 2018-10-01

En jämn mix av elände väntar i Leif GW Perssons och Jenny Strömstedts nya TV4-program "Brottsjournalen".

Formatet är redan väl beprövat i SVT, men glädjen för ämnet finns kvar.

– Jag blir alltid våldsamt uppiggad när jag springer på ett grovt våldsbrott, säger Leif GW Persson.

Under 16 säsonger höll kriminologiprofessor Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i SVT-programmet "Veckans brott", som lockade miljonpublik.

Det sista avsnittet sändes i våras – nu gör Leif GW Persson i stället "Brottsjournalen" hos konkurrenten TV4, tillsammans med sin nya parhäst Jenny Strömstedt.

En anledning till kanalbytet var att han saknade uppvaktning från SVT.

Jag brukar säga att SVT var lite nordkoreanskt. Hos TV4 får du blommor i stort sett när du vänder dig i sängen utan anledning, säger kriminologen. Enda gången de hörde av sig från SVT var när de förklarade att "de här inslagen kan vi inte ha med". Samtidigt gick programmet rakt upp i taket, vi hade i snitt en och en halv miljon tittare på en tisdag, större än "Skavlan", säger han.

"Det var ett problem"

"Brottsjournalen" kommer likt "Veckans brott" att både ta upp aktuella fall och göra historiska tillbakablickar, men med ännu mer tid ute på fältet.

Som ung drömde Leif GW Persson om att bli mästerdetektiv – i dag ligger den titeln ganska nära verkligheten. Samtidigt kämpar han med att inte visa för mycket intresse för sorgligheterna.

Jag blir alltid våldsamt uppiggad när jag springer på ett grovt våldsbrott. Ja, jag blir glad, och det får inte synas allt för tydligt, för det finns anhöriga som kollar också. Det var ett problem i "Veckans brott", att det var så puttrigt och trevligt, men vad handlade det om? Jo, någon som dött under gräsliga omständigheter, säger han.

"Brottsjournalen" är bara en i raden av program som fångar upp "true crime"-trenden, och enligt Jenny Strömstedt är det ett sätt att paketera den här skräcken och fascinationen för brott, fast i ett tryggare format.

Även om det inte är sannolikt att man ska utsättas för någonting så finns det ändå en rädsla, säger hon."

Natti, natti"

Sannolikheten att bli mördad går knappt att beräkna enligt kriminologiprofessorn – och han tycker nästan att ämnet får för mycket plats.

Om det finns några frågor som är övervärderade i politiska sammanhang så är det just brott. Grova brott kan föröda enskilda individers liv, lägga familjer och mindre sammanhang i ruiner, men det är ingenting som påverkar vanligt folks vardag. Ändå har det ett förskräckligt genomslag, säger han.

Programmet har premiär den 2 oktober, och hur många säsonger det blir framöver kan Leif GW Persson inte svara på.

Det är ingenting jag avgör själv, det löses praktiskt. Om inte tittarna vill titta är det "natti, natti" tvärt, och det löser tv-bolaget åt oss, säger han.

Sofia Sundström/TT