”Jag kastade möbler – på poliserna”

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2010-09-20

Biggest loser- Spogges stökiga tonår – är dömd för våldsamt upplopp

Mattias ”Spogge” Spogardh har inte alltid varit den goa nallebjörn som tittarna får följa i ”Biggest loser”.

Som tonåring blev han dömd för våldsamt upplopp och skadegörelse. Räddningen blev Svenska kyrkan.

– De var förlåtande och ville ge mig en chans, säger Mattias.

Han har gått rakt in i tittarnas hjärtan med sitt genuina sätt och kämparglöd i bantningsserien ”Biggest loser” i TV4. Men i tonåren blev Mattias ”Spogge” Spogardh, 24, mobbad för sin övervikt och i ren desperation slöt han upp med Leksands stökiga ungdomsgäng.

– Det betydde mycket att ha nån annan. Sen råkade det bli så att det var punkare och folk på vänsterkanten, säger han.

Under nätterna drog de runt på stan och ”väsnades” och på dagarna orkade Spogge sällan gå till skolan.

– Jag trodde ju att det enda som fanns var att man skulle vara anarkist och att allting var åt helvete, säger han.

”Gjorde idiotgrejer”

En kväll i maj 2003, när gänget var i Stockholm för att festa, spårade allt ur. De blev värvade till en demonstration med ”Reclaim the city”. Mattias beskiver hur folk sprang längs gatorna och ”sparkade på allt möjligt”. Folk klottrade och kastade färgbomber på polisen.

– Att vara onykter och en adhd-unge är inte de optimala förutsättningarna. Det var ungefär som om någon tryckt på en knapp. Jag blir mörkrädd av att man kan tappa kontrollen så djupt. Jag betedde mig som en idiot och gjorde idiotgrejer. Slog sönder ett skyltfönster och kastade utemöbler på poliser.

Spogge blev gripen efter en timme.

– Jag vill tacka de poliser som grep mig och satte stopp för urspårningen. Jag skämdes livet ur mig. Vanligtvis kan jag inte göra en fluga förnär, säger han.

”Lade av med allting”

Domen blev skadestånd och 90 timmars samhällstjänst inom Svenska kyrkan. Det blev en vändpunkt. De 90 timmarna blev i stället tre års ideellt arbete som konfirmationsassistent och ungdomsledare. Det var inte de religiösa inslagen som påverkade Spogge, snarare människorna som trodde på honom.

– Jag fick vara med människor som var öppna och förlåtande. Jag lade av med allting, slängde bort attityden och kläderna, säger han.

Spogge berättar om domen för att hjälpa andra ungdomar som har hamnat snett.

– Det kommer antagligen att vara jättemånga som stör sig på att man berättar något sånt här, men någon kanske kan tänka ett steg till, säger han.

Jessica Isaksson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln