Andreas Weise döms till böter för mobilförbudet

avLilian Andersson

NÖJE

Artisten Andreas Weise, 31, trotsade i vintras det nya mobilförbudet vid bilkörning.

Nu har han dömts för trafikbrottet.

– Mobilförbudet är jäkligt bra, har artisten tidigare sagt till Nöjesbladet.

Sedan den 1 februari är det olagligt i Sverige att köra bil och hålla i mobiltelefonen samtidigt, att rattsurfa, spela spel eller skicka sms utan handsfree.

Artisten Andreas Weise är en av hundratals bilister som hittills lagförts för att ha trotsat förbudet.

Han erkände för Nöjesbladet i mars då åtal väcktes att han agerat ”otroligt korkat” men han använde telefonen eftersom han inte fått det att fungera med bluetooth.

– Det var ett dumt misstag att inte vara uppmärksam, sa han då. Jag har lärt mig en läxa sedan den dagen och inte rört telefonen när jag sitter i bilen.

Då lagen om mobilförbudet är relativt ny och det har saknats vägledande avgöranden för hur höga penningböterna ska bli har åklagaren velat att domstolen ska pröva det.

På tisdagen dömdes artisten i Stockholms tingsrätt för brott mot trafikordningen till 1 500 kronor i penningböter för att han den 28 februari i år hade en mobiltelefon i handen då han körde bil på Sveavägen i Stockholm. En polispatrull såg tilltaget och stoppade honom.

Eftersom Andreas Weise har erkänt gärningen i förhör och det får stöd i den övriga utredningen ska han enligt tingsrätten dömas för det. Målet har kunnat avgöras utan någon förhandling.

Nöjesbladet har sökt Andreas Weise.

1 av 2 | Foto: Magsan
De har varit med i Melodifestivalen flest gånger 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM