Aptitlig djupdykning i jazzens historia

Bioaktuell dokumentär är lärorik och läcker

Publicerad 2019-09-12

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Blue Note Records: Beyond the note

Regi Sophie Huber, med Herbie Hancock, Wayne Shorter, Norah Jones, m fl.


FILMRECENSION. Jazzens utveckling, från swing till hiphop, är en rejäl resa.

Och fordonet jazzen har färdats i har ofta varit skivbolaget Blue Note Records.

DOKUMENTÄR. Det började med en tysk jude som flydde undan nazisterna till New York. Där träffade han en kommunist. Ur den vänskapen föddes ett skivbolag, Blue Note Records, och musikhistoria skapades.

Den här schweiziska dokumentären tar oss med på en resa genom Blue Notes uppgång, fall och återfödelse. Till en början fokuserade skivbolaget på traditionell jazz och boogie woogie, men allt förändrades after andra världskriget. Då kom pianisten Thelonius Monk och trummisen Art Blakey till Blue Note och den moderna jazzen gjorde kaos med genren.

Den dansanta swingen kändes mossig och de yngre talangerna ville experimentera. Melodin i ett stycke blev bara utgångspunkten för en musikalisk vandring där enskilda soloinsatser fick triumfera, som Miles Davis trumpet.

Gick elegant över till hiphop

Filmens intervjuer med flera legendarer som den karismatiska duon Herbie Hancock och Wayne Shorter, samt genrens yngre talanger och Blue Notes nuvarande boss, den skäggige entusiasten Don Was, klargör vilken roll jazzen har spelat inom den afroamerikanska kulturen samt hur elegant genren gick över i hiphop på 80-talet.

Lärorikt och grundligt efterforskat, där filmskaparna har fått tillgång till Blue Notes digra bildarkiv. De unika fotografierna gör filmen visuellt aptitlig, liksom de läckra skivomslagen som blev ett signum för Blue Note. Godis för både ögon och öron, med andra ord.

Filmen är regisserad av en kvinna, men annars är det slående hur mansdominerad den här berättelsen är – fram till dess att Norah Jones gav Blue Note stora framgångar på 00-talet.

Mängder av exempel

Ser man filmen för musikens skull blir man inte besviken – förutom mängder av exempel på all jazz som bolaget har producerat genom åren får vi se studiosessioner med Hancock, Shorter och deras yngre kollegor.

Filmen visas av Folkets hus och parker runt om i landet under hösten/vintern. Blir man sugen på ännu mer kan man leta reda på en annan relativt färsk dokumentär, den Wim Wenders-producerade ”It must schwing: The Blue Note story”.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.