Mexikanskt spöke är ute efter dina barn

”The curse of La Lllorona” är skräck för ”Conjuring”-fans

avStefan Hedmark

The curse of La Llorona

Regi Michael Chaves, med Linda Cardellini, Raymond Cruz, Patricia Velásquez.


FILMRECENSION. I ”The nun” är demonen svartklädd.

I ”The curse of La Llorona” bär spöket vitt.

Välkommen till ”Conjuring”-världen där fasorna inte skiljer sig åt mycket mer än så.

SKRÄCK. Det var en gång en ung kvinna i Mexiko som gifte sig med en man. Tillsammans fick de två barn. En dag upptäckte kvinnan att mannen hade fallit för någon yngre. Galen av svartsjuka och raseri bestämde sig kvinnan för att straffa honom genom att ta ifrån honom hans barn. Hon dränkte dem i en flod – och sedan även sig själv. Nu vilar en förbannelse över henne.

Om du hör en kvinna som gråter och råkar se hennes vitklädda gestalt, då vet du att La Llorona är på besök, för evigt sökande efter nya barn att dränka.

Ännu en film i ”Conjuring”-serien, nu med en mexikansk folksägen som grund. Den här tappningen utspelas i USA 1973. Socialarbetaren och änkan Anna (Linda Cardellini) tittar till en kvinna och hennes två pojkar. Misstanken är att mamman behandlar sönerna illa, men Anna inser inte att besöket råkar frigöra en ond ande.

Hon får med sig La Llorona hem och anden tänker inte ge sig förrän Annas två barn är i hennes våld.

1 av 3 | Foto: Warner
Marisol Ramirez spelar La Llorona.

Det smäller i dörrar och fladdrar till i gardiner. Annas hem förvandlas till ett traditionellt spökhus, men utan större finess. Cardellini är bra i huvudrollen, men Raymond Cruz ger ett träigt intryck som en äggknäckande och vindspelsviftande shaman.

En av rollfigurerna är bekant – fader Perez (Tony Amendola) fick känna på de mörka krafterna i en annan ”Conjuring”-film, ”Annabelle” (2014). Lämpligt nog gör skräckdockan comeback på bio i sommar – men då hoppas vi att det är på ett betydligt fasligare sätt än så här.

”The curse of La Llorona” har biopremiär i morgon, onsdagen den 17 april.

ARTIKELN HANDLAR OM