Mikael Persbrandts nya film ”Hammarskjöld” spås bli en succé

Uppdaterad 2023-12-13 | Publicerad 2023-06-22

Årets största svenska filmsatsning är ”Hammarskjöld” med Mikael Persbrandt.

Redan nu har danskarna (!) gjort tummen upp. Filmen är en av blott fem utländska filmer som valts ut av Dansk Biografklub.

– Det är jättestort, det brukar garantera minst 150 000 besökare, säger filmens producent Patrick Ryborn.

Med 78 miljoner kronor i budget är det svensk films överlägset största satsning i år.

I februari var vi ett fåtal journalister som fick se sex, sju minuter av filmen. Det såg lovande ut. En blandning av biografi och personporträtt och också en slags politisk thriller.

”Hammarskjöld” med Mikael Persbrandt.

Mikael Persbrandt spelar Dag Hammarskjöld (1905-1961) som var en svensk nationalekonom, jurist, diplomat, adelsman och författare. Ledamot av Svenska Akademien. Fick postumt Nobels fredspris. Mest känd blev han dock som FN:s generalsekreterare 1953-1961. Detta under en tid när FN var betydligt mäktigare än nu.

Han omkom i en flygkrasch i Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia) 18 september 1961. En olycka, men det finns teorier om att planet blev nedskjutet.

Patrick Ryborn och Mikael Persbrandt.

Utvald i Danmark: ”Jättestort där”

Hammarskjöld var en omstridd generalsekreterare. En som vågade ta strid mot världens mäktiga ledare.

Den svenska filmen utspelas främst under den sista tiden av hans liv. För regin svarar dansken Per Fly, här i Sverige mest känd för ”Monica Z”.

Men det är knappast för att det är en dansk regissör som filmen blivit utvald som en av tio (fem danska, fem internationella) av Dansk Biografklub.

Det är Danmarks motsvarighet till Biopasset här i Sverige, där man får se kvalitetsfilm till rabatterat pris på bio. Men medan Biopasset är tämligen nytt här i Sverige, har det funnits länge i Danmark och har cirka 250 000 medlemmar.

– Det är jättestort där, det handlar verkligen om att passera genom ett nålsöga för att bli utvald där. Senaste svenska filmen som kom med var ”En man som heter Ove” (2015), säger Patrick Ryborn.

Premiär till jul

Den kommitté som väljer ut filmerna fick se en färdigklippt version, men där ljudläggningen ännu inte är hundra procent färdig.

I Danmark ska filmen har premiär i april nästa år. Här i Sverige blir det på juldagen, 25 december.

När vi i media fick se scener i februari träffade jag även med Mikael Persbrandt, som berättade hur han såg på att spela Dag Hammarskjöld.

– Först trodde jag inte jag kunde spela rollen. Då hade jag bara fokuserat på statsmannen som var perfekt, oklanderlig, briljant, alltid påläst, ett intellektuellt geni, en ikon. Jag ville hitta det andra, det vi alla delar.

– Sprickorna, svärtan, mörkret och ensamheten, det fick vi sedan till, tycker jag, i alla de miljöer där han inte är on stage eller i centrum för världens händelser.

– Det finns inget dokumenterat om hans privatliv, det är bara den briljanta världsstjärnan. Så är det inte i FN i dag. Nu är de mer anonyma. Men Hammarskjöld var uppe och ”boxades” med alla de största världsledarna. Han var en pain-in-the-ass. En modig sådan. Jag brukar kalla honom en tidig punkrocker.

Patrick Ryborn, som tidigare bland annat producerat ”Himlen är oskyldigt blå” och ”En del av mitt hjärta”, tycker det här är den bästa film han har gjort. Och världspremiäen kan äga rum redan i september.

– Just nu tittar filmfestivalerna i Venedig och Toronto på filmen, säger Ryborn.