Jafar Panahi fortsätter effektivt att trotsa sitt yrkesförbud

Publicerad 2019-02-01

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

3 kvinnor

Regi Jafar Panahi, med Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei, Mahedeh Erteghaei.

drama

Iranska regissören Jafar Panahi har omväxlande dömts till fängelse, till yrkesförbud och till husarrest.
Och ändå på något sätt lyckats fortsätta göra och smuggla ut tankeväckande filmer.

58-årige Jafar Panahi har hela sin karriär gjort filmer som är ett slags iransk neorealism, med humana budskap och en kritisk blick på livet i Iran, inte minst hur kvinnor behandlas.
Sedan 2010 har han inte fått lämna sitt land. Men det är som att de som styr i Iran, som anser att han har gjort filmer kritiska mot regimen, inte fullt ut vill verkställa de straff han dömts till. Fängelsedomen blev till husarrest. Och nu tycks han även få resa runt i sitt hemland. Yrkesförbudet har han trotsat genom att göra och smuggla ut filmer som visats på de stora filmfestivalerna. ”Taxi Teheran” (2015) vann Guldbjörnen i Berlin. Den här filmen vann manuspriset i Cannes i fjol.
Det är en film som både handlar om film och om livet i Iran i dag, främst ur kvinnors synvinkel. Panahi (spelar sig själv) och en skådespelerska (Behnaz Jafari), populär i dagens Iran, gör en resa ut på landsbygden. Parallellt berättas historien om tre generationer skådespelande kvinnor, före, under och efter revolutionen 1979.
Det är engagerande, tankeväckande, ibland roligt, på ett lite lågmält sätt.
Filmen har också en av de senaste årens bästa repliker, när en gammal man på landsbygden ska beskriva en tjur som i åratal varit kornas favorit:
– När korna ser honom, råmar de av åtrå!
Man undrar ju och blir nyfiken på vilka mästerliga filmer Jafar Panahi kommer att göra den dag han får jobba utan restriktioner, i fullständig frihet.

Följ ämnen i artikeln