Sevärda skådespelare i sorgligt drama

Publicerad 2019-04-05

Rudi Køhnke och Livia Millhagen.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Fågelfångarens son

Regi Richard Hobert, med Rudi Køhnke, Vigdis Hentze Bjørck, Jørgen Langhelle, Sebastian Courivaud, Hedda Rehnberg och Livia Millhagen.

DRAMA En son. Det räcker inte med döttrar. Esmar och Johanna har ett arrende på Färöarna under 1800-talet. För att de ska få behålla gården måste Esmar få en manlig arvinge inom ett år. Ska de våga chansa på att göra barn igen och att det blir en son?
Eller ska Johanna försöka bli gravid med en annan man och låtsas att det är Esmar som är biologisk fader? I filmen pratas om en medicinsk bok av en läkare i Paris som påstår att vissa män inte kan få söner. Kanske går det bättre med en främling som är tillfälligt på Färöarna? De kontaktar sin goda vän Livia (Livia Millhagen) som driver krog och hotell i byn. Hon förmedlar kontakt med en man hon står nära. Vilket också har sina komplikationer.

Starka känslor på många håll.
På Färöarna finns ett franskt fartyg. Det är en mötesplats för människor från många länder och med olika bakgrund. Det finns ett danskt styre och en juridik som upprätthålls av danske guvernören. Bland öborna slumrar gamla motsättningar som lätt kan väckas till liv igen. Jørgen Langhelle spelar en rik bonde som länge varit ute efter Johanna och inte kan acceptera att hon inte vill ha honom.
Richard Hobert har skrivit och regisserat en laddad historia inspirerad av verkliga händelser. Det finns en intressant fortsättning kring den efterlängtade sonen, som det är synd att avslöja. Filmen är sevärd, med bra skådespelare som ger nerv åt den dramatiska berättelsen med tragiska inslag. Att söner värderas högre än döttrar, och behovet av manliga arvingar, gäller inte bara i bondesamhället på Färöarna.
Naturen spelar en viktig roll och görs till en viktig medspelare. Esmar är bland annat duktig på att jaga sjöfåglar genom att klättra på rep utmed de branta klippväggarna. Kameran fångar många hisnande bilder i det karga landskapet.
Det finns många klyftor. Mellan bergen, mellan män och kvinnor, mellan rika och fattiga, barn och vuxna, mellan folk från olika länder. Många vill väl, men människor hamnar i kläm så det gör ont.