Shima Niavarani får en uppförsbacke på Guldbaggegalan

Flera märkliga saker – Lassgård borde ha nominerats

”Syndabocken” har hela nio nomineringar – men kan ändå inte vinna för bästa film.

En av flera lite oväntade och märkliga saker inför Guldbaggegalan i januari nästa år.

Känns som att programledaren Shima Niavarani – hur proffsig och rolig hon än med stor sannolikhet kommer att vara – får lite uppförsbacke hos tv-tittarna när Guldbaggegalan sänds i SVT1 måndag 15 januari. De som klagat på att galan allt för mycket handlar om filmer som knappt en människa har sett, eller ens hört talas om, får nu vatten på sina kvarnar.

”Syndabocken” med Joel Spira.

Har knappt lockat besökare

Nio nomineringar till ”Syndabocken”, sju till ”Motståndaren”, fyra och tre till ”Dogborn” och ”Paradiset brinner”. Filmer som absolut i de flesta fallen är värda sina nomineringar – men som knappt har lockat några besökare till biograferna.

I dokumentärfilmsklassen är heller ingen av de två filmer som är välkända för den breda publiken – Magnus Gerttens Cornelis Vreeswijk-film och Karin af Klintbergs ”Kungen” – nominerade. Fast ”Kungen” har ju gått som längre tv-serie i SVT. Och en av de nominerade, Nahid Persson Sarvestanis ”Son of the Mullah”, finns nu på SVT Play.

Som tur är har Lukas Moodyssons ”Tillsammans 99” (fyra nomineringar) åtminstone setts av cirka 100 000 på bio och ”Hammarskjöld” med Mikael Persbrandt (sju nomineringar), som har premiär på juldagen, har nog potential att bli en bred film.

Förstår inte hur Guldbaggen nominerat

Men ibland förstår man inte hur nomineringsjuryn har tänkt eller röstat. Som i fallet ”Syndabocken”. Nominerad för bästa regi, manus, klippning, foto, ljud, musik och i tre skådespelarklasser. Kan det bli mycket bättre? Nja… som bästa film är den märkligt nog inte nominerad.

Några skådespelare som jag nog trodde skulle bli nominerade är Rolf Lassgård i ”Andra akten”, Alma Pöysti och Alexej Manvelov i ”En dag och en halv” och Tuva Novotny i ”Avgrunden”.

Och två filmer jag tycker hade platsat i bästa film-kategorin är Andreas Öhmans personliga ”En dag kommer allt det här bli ditt” (som gick hyfsat på bio) och Patrik Eklunds suveräna skräckfilm ”Konferensen”, som många har sett på Netflix.

Det faktum att den fått stor spridning på det sättet, gör ”Konferensen” till favorit till publikens Guldbagge.