Svenska artisternas krav: bojkotta Eurovision i Israel

Joakim Thåström, Mikael Wiehe, Love Antell och Stefan Sundström i stort upprop

Uppdaterad 2019-05-14 | Publicerad 2019-04-02

171 artister och kulturarbetare kräver att Sverige ska bojkotta Eurovision song contest i Israel.

Uppropet, som publiceras på Aftonbladet Debatt i dag har undertecknats av bland andra Joakim Thåström och Love Antell.

”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten”, skriver undertecknarna.

I mitten av maj ställer sig John Lundvik på scenen i Tel Aviv i Israel för att representera Sverige i Eurovision song contest.

Men nu kräver 171 svenska artister och kulturarbetare att han ska stanna hemma. I ett upprop som publicerats på Aftonbladet Debatt i dag uppmanar artister som Joakim Thåström, Mikael Wiehe, Love Antell och Stefan Sundström till bojkott av Eurovision i Israel.

Wollter och Ljusberg bland undertecknarna

”Vi svenska artister och kulturarbetare som undertecknar detta upprop kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket”, står att läsa i uppropet som också undertecknats av Ewert Ljusberg, Sven Wollter, Lo Kauppi och syskonen Olof och Karin Dreijer.

Uppropet fortsätter:

”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

Det här är inte den första protesten mot att Eurovision song contest i år hålls i Israel efter att Netta Barzilai tog hem segern med låten ”Toy”.

Roger Waters och Vivienne Westwood har krävt bojkott

Redan i maj förra året, dagar efter den israeliska segern, hade ett isländskt upprop om bojkott undertecknats av tiotusentals personer.

I januari i år undertecknade ett antal brittiska kulturarbetare ett liknande upprop som publicerades av Guardian.

”Eurovision må vara lättsmält underhållning, men det kan inte undantas från att följa mänskliga rättigheter och vi kan inte ignorera Israels systematiska brott mot palestiniernas mänskliga rättigheter”, stod att läsa i det uppropet som undertecknades av bland andra Pink Floyds Roger Waters, Genesis Peter Gabriel och designern Vivienne Westwood.

Den europeiska radio- och tv-unionen EBU, som arrangerar Eurovision, har försvarat att tävlingen hålls i Israel.

– Vi kan inte tillåta att tävlingen blir politiserad, vi har varit väldigt tydliga med det, sa Eurovision song contest högsta chef Jon Ola Sand i november till den israeliska tidningen Haaretz.

SVT: ”Sätter ljus på landets politiska konflikter”

Nöjesbladet når SVT:s programdirektör Lena Glaser över mejl:

– Det är inte första gången och sannolikt inte sista som evenemanget sänds från ett land med politiska konflikter. Eurovision Song Contest har alltid värnat vänskap, inkludering, tolerans och mångfald. Att delta i tävlingen i det land vars bidrag vunnit förra året ska inte betraktas som ett ställningstagande för någonting annat än de värden evenemanget står för, säger hon.

Vad är SVT:s argument för att ställa upp i Eurovision song contest och andra evenemang som arrangeras i länder som kan anses vara kontroversiella?

– Vi har valt att delta i ett internationellt evenemang vars grund är inkludering och att värna allas lika värde även om det hålls i ett land med en politisk konflikt. Evenemanget i sig tar inte politisk ställning och vi tar inte ställning i konflikten genom att sända programmet. Platsen för evenemanget sätter ljus på landets politiska konflikter. Det i sig behöver inte vara negativt, oavsett vilken uppfattning man har i sakfrågan. SVT agerar nu som alltid självständigt i vår medverkan och vår bevakning på nyhetsplats påverkas naturligtvis inte av var Eurovision Song Contest äger rum. SVT kommer oberoende att fortsätta att belysa och bevaka konflikten i Israel i vårt nyhetsutbud och samhällsprogram, säger Lena Glaser.

Få full koll på nöjesvärlden, få det senaste skvallret - följ Nöjesbladet på Facebook