Svenska spel tillåter spel på Melodifestivalen

Stängde efter röstfusk: ”Vi bedömer att det är säkrare nu”

Publicerad 2018-02-16

MALMÖ. Röstfusket fick Svenska spel att slopa möjligheten att spela på Melodifestivalen.

Nu tvärtvänder oddsjätten.

– Vi bedömer att det är säkrare nu, säger Per Carlander, chef för livespel på Svenska spel.

2015 avslöjades det att att manipulerade röster och röstrobotar använts året dessförinnan för att påverka utgången i Melodifestivalen.

Därför stoppade det statligt reglerade Svenska spel möjligheten att spela på tävlingen eftersom de inte kunde garantera säkerheten, trots att SVT införde regleringar i röstningen.

Beskedet kom mitt under turnén och samtliga satsade oddspengar betalades tillbaka till spelarna. Det fick spelare som satsat pengar i början av turnén att känna sig lurade på vinsten.

Nu tvärvänder Svenska spel. Sedan förra veckans deltävling i Göteborg är Melodifestivalen tillbaka på oddslistorna igen.

Fler röstar än tidigare

Enligt Per Carlander, chef för livespel på Svenska spel, bedömer företaget att det är svårare att manipulera resultatet i dag. Anledningen till det är röstningsappen som infördes 2015 och som gjort att antalet röster ökat drastiskt.

– Innan appen kom låg antalet röstar på runt 500 000 per deltävling, nu är det snarare 5-6 miljoner. Om man köpte 50 000 röster av 500 000 röster hade man 10 procent av rösterna. Men 50 000 röster av 6 miljoner är knappt någonting. Möjligheterna är påverka nu är mycket, mycket mindre, säger Per Carlander.

Är appen säkrare än telefonrösterna?

– Det har inte så mycket att göra med själva appen utan att det är så många fler röster i dag.

”Har varit i kontakt med folk”

Efter röstfusket 2014 kritiserade Svenska spel SVT och anklagade dem för att ge dem för lite information för att de skulle kunna garantera spelsäkerhet.

Nu vill bolaget inte berätta om de haft någon dialog med kanalen sedan dess.

– Jag vill inte gå in på exakt vilka vi har varit i kontakt med, men det här har egentligen inte SVT med att göra. Vi fattar våra beslut. Rätt mycket av den här informationen är publik information om röstningsbegräsningar. Men absolut har vi varit i kontakt med folk också, säger Per Carlander.

Men det kan fortfarande röstfuskas?

– Man kan aldrig säga att det är helt riskfritt, det kan man inte säga om något man har spel på. Men riskerna är otroligt mycket mindre nu och vi bedömer att det är säkrare nu.

Följ ämnen i artikeln