Svenska låtskrivarna blåsta på Eurovision

Hotar stämma EBU: ”Göra anspråk på skadestånd för bedrägligt förfarande”

Uppdaterad 2018-04-26 | Publicerad 2018-03-07

Ett svenskt låtskrivarteam hotar stämma EBU efter att ha blivit blåsta på en plats i Eurovision.

– Jag ska prata med vår jurist om hur vi ska gå vidare och göra anspråk på skadestånd från EBU och vitrysk tv för bedrägligt förfarande, säger Tim Norell.

Tim Norell, Ola Håkansson och Alexander Bard har skrivit den låt som kom tvåa i den vitryska uttagningen till Eurovision.

Men vinnaren har brutit mot radio- och tv-unionen EBU:s regler och borde därför diskvalificeras.

Enligt EBU:s regler får en låt som ska tävla i Eurovision song contest 2018 ”inte ha getts ut kommersiellt före 1 september 2017”.

Släppt på största ryska streamingsajten

Men den vinnande artisten i Vitryssland, Alekseev, framförde en ryskspråkig version av sin låt ”Forever” vid ett flertal konserter inför tusentals i publiken redan i maj 2017. Samtidigt släpptes låten till såväl streaming- som nedladdningssajter, bland annat på den största ryska musiksajten Yandex Music, med över 20 miljoner aktiva användare varje månad.

Det har fått vitryska Eurovision-fans att gå i taket. Enligt vad Nöjesbladet erfar har de samlat in mängder med bevis på regelbrotten. Dessa bevis har också lämnats över till EBU.

Trots detta presenteras Alekseev och ”Forever” fortfarande som det vitryska bidraget i Europafinalen på Eurovisions officiella sajt.

Regelbrotten var kända redan före den vitryska uttagningen och påtalades då för såväl det vitryska tv-bolaget som för ansvariga på EBU. Ändå tilläts den tävla.

– Att Vitryssland är ett land med korruption har man ju förstått, men vi hade räknat med att EBU skulle ställa allt till rätta, säger Tim Norell.

Men inget hände och det svenska låtskrivarteamets bidrag ”I won’t cry” med artisten Gunesh kom tvåa i tävlingen.

Planerar kräva skadestånd

Nu överväger Tim Norell därför att ta till juridiska åtgärder och kräva skadestånd från EBU och det vitryska tv-bolaget.

– EBU följer ju inte sina egna regler. Hur ska jag då som låtskrivare veta vad som gäller. Jag ska låta vår jurist titta på det här, säger han.

Trots flera påtryckningar har EBU inte återkommit med svar på Nöjesbladets frågor om regelbrotten och bevisen som EBU har försetts med. Via mejl återkommer en presstalesperson med en allmänt hållen kommentar:

”Som tidigare år är det upp till varje lands tv-bolag att välja en passande representant till Eurovision song contest i maj. EBU och värdlandets tv-bolag säkerställer sen att alla bidrag följer tävlingsreglerna. Alla potentiella bidrag till Eurovision song contest granskas av EBU före delegationschefsmötet i mars, för att säkerställa att sångerna följer reglerna, innan de formellt utses till tävlingsbidrag”.

EBU:s delegationschefsmöte hålls på måndag nästa vecka.