Kritiken mot Mello växer: ”Ohållbar arbetsmiljö”

Fler medarbetare vittnar om bråk i produktionen på Melodifestivalen

Uppdaterad 2019-03-05 | Publicerad 2019-03-01

NYKÖPING. Efter Nöjesbladets avslöjande om mobbningsanklagelser: Nu vittnar fler personer om den dåliga arbetsmiljön.

Melodifestivalen beskrivs som en kaotisk produktion kantad av infekterade bråk.

– Vi är frilansare allihop så man vågar inte säga något, men samtidigt känns det skönt att det här kommer upp till ytan, säger en person.

SVT:s personalavdelning utreder anklagelser om mobbning och trakasserier bakom kulisserna på Melodifestivalen, avslöjade Nöjesbladet i går. Nu vittnar fler nuvarande och tidigare medarbetare om den dåliga arbetsmiljön i produktionen.

Melodifestivalens medarbetare målar upp en bredare bild av ett större problem snarare än missriktade skämt och hån från en specifik person. Stämningen i vissa delar av produktionen har varit så ansträngd att det under turnén lett till öppna bråk inom Melodifestivalens redaktion.

En person som tidigare jobbat med programmet beskriver arbetsförhållandena som ”kaotiska”. Flera medarbetare ska ha haft svårt att samarbeta, något som resulterat i infekterade och högljudda konflikter inför öppen ridå.

– Det rörde sig om personer som inte kom överens och inte hade hittat ett hälsosamt sätt att jobba på. Det skedde inte bara inför kollegor utan även på andra platser där folk utanför produktionen kunde se och höra, säger personen.

Hur påverkade det här jobbet?

– Det blev en ohållbar arbetsmiljö eftersom upplevelsen var att man fick trippa lite på tå mellan de personer som inte fungerade tillsammans och även medla mellan dem.

Medarbetaren känner också igen anklagelserna om trakasserier som Nöjesbladet kunnat berätta om.

– Jag känner igen en specifik händelse som absolut har den här problematiken där man pratade om vissa medarbetare på ett nedlåtande sätt. Faktiskt till och med på ett sexuellt nedlåtande sätt.

Redan den andra Melodifestival-veckan i Malmö lämnade en medarbetare produktionen efter en infekterad konflikt med producenten Henric von Zweigbergk. Men enligt uppgifter till Nöjesbladet är avhoppet bara det tydligaste exemplet på den problematiska arbetsmiljön.

– Jag har förstått att det är väldigt dålig stämning, säger en person med god insyn.

Samtidigt har Melodifestivalens redaktionsmedarbetare blivit belagda med munkavle och beordrade att inte prata om konflikterna med någon, minst av allt med pressen. De personer som Nöjesbladet varit i kontakt med vill därför inte uttala sig med namn.

– Vi är frilansare allihop så man vågar inte säga något. Allting är så pressat och man vill bara ta sig igenom den här produktionen. Allt annat får man ta tag i sen. Men samtidigt känns det skönt att det här kommer upp till ytan, säger en person.

Efter avhoppet kopplades SVT:s personalavdelning in, men först två och en halv vecka senare under deltävlingen i Lidköping var en representant från avdelningen på plats hos produktionen. Nu har personavdelningen inlett en utredning.

– Den första reaktionen är att ta det på fullaste allvar. Man tar in den informationen man får och följer den rutinen som finns. Och den handlar om att kommer det signaler om att det inte funkar bra tar man det på allvar, säger David Barklöf, som arbetar med Melodifestivalen på SVT:s personalavdelning.

Hur utredningen går till vill han inte utveckla.

– Jag vill inte gå in på när vi fick kännedom om det här och jag kommer inte gå in på detaljer i hur vi har gjort men vi följer våra rutiner och vår policy.

Nöjesbladet har sökt Melodifestivalens projektledare Anette Helenius, som under torsdagen undvek presskonferensen i arenan.

”I ett projekt av den här storleken kommer det alltid att finnas aktuella frågeställningar att arbeta med. Vi gör alltid utvärderingar efter avslutat projekt och jobbar löpande under året med arbetsmiljöfrågor”, hälsar hon i ett mejl via Melodifestivalens pressansvariga.