Hovets pr-maskin är skicklig – och får hjälp av public service

Kameran följer kung Carl Gustaf genom slottet, ur hans synvinkel blickar vi ut över borggården och när familjen anländer kindpussas de värdigt. Svenska ”The crown” öppnar storslaget.

2019 tog Sverige ett stort steg närmare republik, slår Republikanska föreningen fast i sin årssammanfattning. Inget av detta märks av i hovsamma ”Året med kungafamiljen 2019” (SVT Play).

Krönikan börjar precis så filmiskt som beskrivs ovan. Möjligtvis har konkurrentkanalens ”Kungahuset 2019” (TV4) tvingat fram en högre ambitionsnivå, där det encyklopediska uppräknandet av statsbesök fått stå tillbaka för ett hårdare urval. Kort sagt – i TV4 får du mer, men SVT gör det bildmässigt snyggare. Jag tänker att filmmakarna inte är helt opåverkade av brittiska drottningsåpan ”The crowns” (Netflix) succé.

 

Parallellt med den rojalistiska pompan, som alla konservativa säkert får lite extra hjärtklapp av, löper framställningen av kungafamiljen som så sympatisk att även den stora majoriteten av svenskar förmodligen smälter.

Hur fint är det inte att se en liten sydafrikansk flicka klättra på drottning Silvia eller en generad prins Daniel på sjukhusbesök hos en pojke som fått en njure donerad av sin mamma (han fick själv en av sin pappa)? Alla kungligheter har valt behjärtansvärda frågor att kämpa för, där kronprinsessan Victorias engagemang för klimatet och roll som FN-ambassadör för de globala målen för hållbar utveckling kanske är det allra mest politiska. Kasta in ett par urgulliga, lekande barn som prinsessan Estelle och prins Oscar och efter en timme har även den hårdaste cyniker omvänts till nyfrälst rojalist.

 

Eftersom varken SVT eller TV4 erbjuder någon motvikt till skildringen av kungahusets förträfflighet började jag söka efter en själv. Den Republikanska föreningen, som arbetar för att rollen som statschef bör utses genom val, lyfter fram kungens beslut att utesluta alla barnbarn utom Estelle och Oscar ur kungahuset som en framgång. Det innebär att de varken får del av apanage eller har några kungliga plikter.

Familjen säger att det är ett naturligt och odramatiskt steg. Samtidigt invänder prinsessan Sofia mot uttrycket att barnen nu får sin ”frihet”, för det skulle innebära att de själva inte ser sig som ”fria”. I ljuset av republikanernas retoriska kampanj för att benämna dem som ”genetiska avelstjurar” i en ”spermiedemokrati” är hennes brasklapp taktiskt skicklig.

 

En annan republikansk landvinning, enligt föreningens årssammanfattning, är Thomas Lyreviks bok ”Den kungliga kleptokratin” om kungens hemliga miljarder, främst bestående av juveler och konst i olika samlingar och stiftelser. Riksmarskalk Fredrik Wersäll bemötte i Expressen anklagelserna genom att medge att rikedomarna förmodligen är enorma, men att det saknar betydelse eftersom det rör sig om kulturarv som kungafamiljen själva aldrig skulle skingra eller tillgodogöra sig personligen.

Man kan tycka vad man vill om det löftet, men så länge hovets egen skickliga pr-maskin får hjälp av både public service och kommersiella medier framstår visionen om en framtida republik som allt mer osannolik.

 

Vaz är husband i grupp 2 av ”På spåret” 2019-2020.

Veckans…

…frågesport. I kväll är det gruppbyte i ”På spåret” (SVT1) och dags för förra årets vinnare Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg att ge sig in i leken, i första matchen mot Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind. Ny grupp innebär också nytt husband, artistduon Vaz bestående av systrarna Jenny och Cecilia Vaz. Senare på kvällen firas tidigare säsongers husband av i ”Augustifamiljen – tio år med På spåret” (SVT1 22.30).

 

...sport. I morgon drar ”Tour de ski” (SVT) igång med start i Lenzerheide, Schweiz. Tävlingen ser ut att bli lite hetare i år med de flesta stora stjärnor på plats, eftersom det varken finns VM eller OS att spara sig till.

 

Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren och Måns Möller.

...kändismiddag. Långköraren ”Stjärnorna på slottet” (SVT1 lördag 20.00) är tillbaka ännu en jul, och det ser ut att bli lika konfliktfritt som det varit sedan 2015 när Claire Wikholm var den sista att orsaka lite rabalder. Dragomir Mrsic rivstartar årets säsong med en dramatisk första dag. Julia Dufvenius, Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren och Måns Möller kompletterar årets relativt unga uppställning.

 

Berits mamma (Katie Rolfsen), Berit (Monica Zetterlund) och Lennart (Gösta Ekman).

...filmmys. Kanalerna har som vanligt bullat upp med filmklassiker till mellandagarna. Jag vill slå ett extra slag för ”Pulp fiction” (SVT2, lördag), ”Maffiabröder” (Kanal 9, lördag), ”Att angöra en brygga” (SVT1, söndag),”Måndag hela veckan” (TV3, nyårsafton) och naturligtvis ”Ivanhoe” (TV3, nyårsdagen). Dessutom visas snäppet nyare publiksuccéer som ”Wonder woman” (Kanal 5, måndag) och ”Borg” (SVT1, nyårsdagen).

Flickor i stadsdelen Brandkärr i Nyköping i ”Året var 1970”.

...nostalgi. Förutom alla krönikor och topplistor innebär nytt årsskifte också att vi ser tillbaka 50 år i SVT:s ambitiösa ”Året var 1970” (30 december). Även för oss som inte var med på den tiden är det roligt att få perspektiv, inte minst via udda arkivbilder och privata filmer.