Tvetydig Jesus-thriller för de redan frälsta

Publicerad 2019-12-27

”Messiah”.

TV-RECENSION Hur skulle dagens värld reagera om det plötsligt dök upp en Jesusliknande figur? Netflix ”Messiah” ställer en intressant fråga, men brottas med att hålla intresset uppe genom tio avsnitt.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Messiah

Säsong 1
Av Michael Petroni, med bl a Mehdi Dehbi, Michelle Monaghan, Tomer Sisley, John Ortiz, Melinda Page Hamilton, Stefania LaVie Owen, Jane Adams och Beau Bridges.


THRILLER Hur skulle dagens värld reagera om det plötsligt dök upp en Jesusliknande figur, som verkar kunna utföra mirakel, säger sig ha ett budskap från ”sin pappa”, och menar att han utför ”guds arbete”?
Det är frågan som utforskas i Michael Petronis ”Messiah”.
En långhårig, freds- och samförståndspredikande man (Mehdi Dehbi) gör sig först känd i ett krigshärjat Syrien, där han tillskrivs ett underverk (som ur ett rationellt perspektiv skulle kunna stavas väder).
Han fortsätter med att leda en stor grupp tvångsförflyttade palestinier ut i öknen, mot Västbanken, där de kräver passage som medborgare.
Israel svarar med aggressioner, och den amerikanska CIA-officeren Eva Geller (Michelle Monaghan), som fruktar att mannen som nu kallas al-Masih av sina följare är ”en ny al-Baghdadi" som vill skapa geopolitiskt kaos som en ny Messias, bestämmer sig för att ta reda på allt om honom, och avslöja hans bluff.
Men situationen blir allt mer svårkontrollerad, när uppgifter om nya mirakel sprids som en löpeld på sociala medier och, som en karaktär noterar, en ny arabisk vår har briserat på Västbanken och rena rama Woodstock-stämningen råder i Washington.
Geller gräver frenetiskt efter svar, medan vi får följa ett antal andra karaktärer som på olika sätt dras in i händelseförloppet. Bland andra en israelisk säkerhetspolis (Tomer Sisley), en pastor från Texas (John Ortiz) med småalkoholiserad fru (Melinda Page Hamilton) och strulig dotter (Stefania LaVie Owen), en palestinsk flykting (Sayyid El Alami), en journalist (Jane Adams) och en desperat mamma (Emily Kinney) med ett cancersjukt barn.
Framför allt Monaghan och Sisley är sevärda, men deras karaktärer dras med stereotypa egenskaper, och efter att ha etablerat sin visserligen spännande men också svårhanterade utgångspunkt, brottas ”Messiah” med att hålla intresset uppe och göra något speciellt avancerat av sin premiss, för att till slut landa i förväntad tvetydighet.
Troende tittare kan kanske bli engagerade, eller provocerade. Men som icke troende är det svårare att gå igång.


”Messiah” har premiär på Netflix den 1 januari.

Se det här också: En helt annan sorts serie med religion som tema är HBO-komedin ”The righteous Gemstones”, med Danny McBride och John Goodman. Finns på HBO Nordic.


Visste du att... Beau Bridges, som spelar en rik tv-predikant i ”Messiah”, egentligen heter Lloyd Vernet Bridges III, men fick smeknamnet Beau av sina föräldrar efter en karaktär i ”Borta med vinden”?


Just nu... ger sig även SVT ut på religiös mark. Den 12 januari är det premiär för ”Kalifat", om svenska IS-resenärer och islamistisk radikalisering och terrorism.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Följ ämnen i artikeln