Så gick det sen för ”Talang”-talangerna

1 av 16
TV

Dramatisk separation. Sjukdom. Hotas och hatas.

Nöjesbladet tar reda på hur det gick sen för talangerna i ”Talang”.


Är gift och blir mamma i höst

Zillah och Totte.
Zillah och Totte.
Zillah, Totte och kungen.
Zillah, Totte och kungen.

Cecilia ”Zillah” Ustav, 28:

Hon vann den första säsongen 2007 tillsammans med gosedjursapan Totte, som hon buktalade för. Efter ”Talang” tog karriären raketfart. Hon var med i den amerikanska upplagan av programmet året därpå. Hon fick ett eget tv-program på TV4, som fick fyra säsonger, och har släppt skivor.

Hon jobbar fortfarande med buktalandet på heltid, och det är hennes huvudsakliga inkomst. Vid sidan av jobbar hon som yogalärare.

– Framför allt åker jag runt och uppträder. Det har hängt kvar sedan ”Talang”-tiden, vilket faktiskt är tio år sedan. Det är väldigt häftigt att jag fortfarande håller på. Sedan satsar vi mycket på Youtube, bland annat ett matlagningsprogram för barn tillsammans med Totte. Det är han som bestämmer i köket. Det är i egen regi så här långt.

Zillah förklarar att hon även spelar in låtar som spelas upp i Youtube-videor, där hon och Totte sjunger.

– Särskilt matlagningsprogrammet är det många som tittar på. Det känns som det nya, och det är så barn tittar på tv. På just dessa klipp är det 200 000 visningar, säger hon.

Zillah & Totte nuförtiden.
Foto: Malin Sydne
Zillah & Totte nuförtiden.

Hur ser det ut i övrigt i ditt liv?

– Jag bor i Bromma och i höst ska vi få en bebis. Jag är också gift sedan i somras.

Framtidsplaner?

– Jag vill göra lite av varje. Det roliga med Totte är att man kan slänga in honom i alla sammanhang. Just nu satsar vi på Youtube och ska göra program som är utbildande för barn. Samtidigt som Totte ska vara väldigt rolig.


Nobbade Simon Cowell

Julien Dauphin.
Julien Dauphin.

Julien Dauphin, 39:

Magikern Julien Dauphin hamnade på andra plats i första säsongen. Jobbade redan som magiker innan ”Talang”. Har vunnit det nordiska magikermästerskapet flera gånger och representerat Sverige i magi-VM. Han uppträdde på Nobelfesten 2006. Idag jobbar han som magiker på heltid.

– För mig var ”Talang” väldigt, väldigt positivt. Det var mitt stora genombrott. Jag har turnerat runtom i hela världen sen dess, säger han.

Året efter ”Talang” gjorde han över 130 framträdanden, bland annat på filmfestivalen i Cannes. Han har gjort 50 föreställningar i Hollywood, 25 i Kina och 25 i Mellanöstern.

Bland annat gjorde han Yohios nummer i Melodifestivalen (där han kastar eld).

När Nöjesbladet når honom i mars 2017 berättar han om sin karriär där han balanserar mellan att vara småbarnspappa, Youtube-stjärna och liveshow-magiker.

– Jag jobbar med Youtube framför allt. Jag har en kanal med sju miljoner visningar i månaden. Så det är full rulle på den. Det har gått jättebra med den. Jag är kontrakterad av TV4:s nätverk ENT.

Jag har också gift mig med Åsa, som var med mig på scen i ”Talang”

Han åker världen runt, filmar och släpper videor varje vecka.

– Jag signade med TV4 i julas. Jag hade 30 miljoner visningar totalt (han har 274 000 prenumeranter, reds. anm.) då så det har varit jättebra att komma in och vara kontrakterad där. Framför allt eftersom jag får pengar för reklam, säger han.

Något speciellt som har hänt personen bakom magiker-rollen?

– Absolut. Jag har blivit far för tre år sedan. Jag har också gift mig med Åsa, som var med mig på scen i ”Talang”.

I år har han fått förfrågan att göra ”Britain's got talent”, ”America's got talent” och franska motsvarigheten.

– Jag fick inbjudan att uppträda och även vara med i tävlingen. Men jag har inte haft tid.

Så du nobbar Simon Cowell?

– Ja, faktiskt. Jag tänkte att jag ville göra det först.


Stjärna som hotas, hatas – och hyllas

Zara Larsson som vinnare av Talang.
Zara Larsson som vinnare av Talang.

Zara Larsson, 19:

Zara Larsson var bara tio år gammal när hon vann andra säsongen av ”Talang”. Efter ”Talang” följde TV4:s dokumentärserie ”Jag ska bli stjärna”. Och några år senare är hon stjärna på riktigt.

Att lista några av de tidiga meriterna, som att ha uppträtt på kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Öland, bleknar i jämförelse med det som kommer sen. Uppträdanden hos Ellen DeGeneres i tv, gjort succé med EM-låt och varit förband åt Beyoncé.

Dessutom uppträdde hon som mellanakt i Melodifestivalen 2017. Nu klättrar hon ständigt på stjärnhimlen.

Zara Larsson med sina Rockbjörnan 2013.
Zara Larsson med sina Rockbjörnan 2013.

Larsson använder sitt inflytande som internationellt hyllad popartist med flera miljoner Instagramföljare till att lyfta ämnen som sexism och våld mot kvinnor.

– Min hjärtefråga handlar främst om tjejer. Jag vill ju gärna se att tjejer ska få lika mycket respekt som killar får i dagens samhälle, få bestämma över sina egna kroppar, sina val och liv. Det är en basic rättighet som inte finns i många delar av världen, sa Zara i samband med fotoutställningen ”We have a dream” tidigare i år.

Zara står stadigt upp i kampen för jämställdhet och axlar modigt rollen som feministisk förebild, trots hat och hot.

– I 99 fall av 100 är det för att jag är en högljudd, ung feminist som vägrar be om ursäkt för att jag tar plats. Jag vägrar ta skit från män, för majoriteten av de som önskar se mig mördad eller våldtagen är just vuxna män, sa Zara i sitt sommarpratat i ”Sommar i P1”.


Tung separation: ”Blev drama”

Jill Svensson.
Jill Svensson.

Jill Svensson, 21:

2010 vanns ”Talang” av den 15-åriga sångerskan Jill Svensson, som tidigare hade körat bakom Amy Diamond i TV4:s ”Körslaget”. Efter programmet dundrade hennes karriär i gång.

– Var ska man börja? Direkt efter programmet gjorde jag en singel och turnerade under hela sommaren och vintern, samtidigt som jag gick i skolan. Jag turnerade i ett år, sa hon 2014.

Sen började hon på gymnasiet och skulle släppa sitt debutalbum – då rasade allt. Hennes mamma blev dödssjuk. Jill hoppade av skolan och tillbringade all tid på sjukhuset vid sin mammas sida. Ett halvår senare friskförklarades mamman, men Jill valde att strunta i skolan och jobba med musik på heltid i stället. Det har hon gjort sen dess.

Jill Svensson
Jill Svensson

Hon förklarar att hennes mamma mår bra idag.

– Hon är frisk nu och vi kämpar på, säger hon.

– När jag var med i ”Talang” var det bara en stor upplevelse. Jag trodde att jag skulle försvinna när det var slut, men så blev det ju inte. Jag tror fortfarande inte att jag fattar det än. Det har blivit vardag. Det är helt sjukt faktiskt.

Jag började gråta, det blev för mycket på en gång att ta in

2015 skrev Nöjesbladet om Jill Svenssons diagnos, PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, som kan inne­bära hormonrubbning samt viktökning.

I tonåren hade hon problem med mensrubbningar och depression.

2013 fick hon sin diagnos.

– Läkaren sa att jag kan ha svårt att bli gravid och det är omöjligt för mig att gå ner i vikt. Sjukdomen förklarade också varför jag varit deprimerad. Det var läskigt att få en massa olika domar. Jag började gråta, det blev för mycket på en gång att ta in, sa hon 2015.

När Nöjesbladet ringer upp Jill Svensson 2017 är hon i full gång med att skapa ett nytt album. Inom några veckor åker hon till Ryssland för att tävla i musik.

– Festivalen heter ”New wave” och det är en blandning av ”Talang” och ”Idol”, fast i Ryssland, och med artister från hela världen.

Hon berättar att hennes PCOS har sina nackdelar än idag.

– Men jag har accepterat det. Jag försöker vara positiv och tänka på hälsan. Jag slutade också med socker för några år sedan. Träning och att äta ordentlig mat är viktigt för mig. Det är vad jag fokuserar på, säger hon.

Jag var väldigt sen med förhållande och kärlek

Hon berättar att hon är singel just nu, men dejtar. Hon bor ännu kvar i Huskvarna.

För några månader sedan genomgick hon en tung separation.

– På ett personligt plan var 2016 väldigt jobbigt på grund av förhållandet. Det var mycket drama. Ett långt förhållande med en massa tjafs. Det är skönt att 2017 kom så att man kan släppa allt och fokusera på sig själv, säger hon.

Du fick kämpa för att återhämta dig efter separationen?

– Ja, precis. Det var mitt första förhållande. Jag var väldigt sen med förhållande och kärlek. Första uppbrottet är allmänt jobbigt. När det blir extra svårt vet man inte hur man ska hantera det för att man inte har gått igenom det innan. Men jag har en stöttande familj och musiken hjälper otroligt mycket. Jag får ut mina känslor genom musiken. Det har hjälpt mig eftersom det blir ett särskilt intressant album.


Vann italiensk fiol – värd en miljon

Daniel Lozakovitj.
Daniel Lozakovitj.

Daniel Lozakovitj, 15:

Om Zara Larsson var ung när hon vann, var Daniel Lozakovitj ännu yngre när han kom tvåa. Fiolundret var nämligen bara åtta år gammal när han ställde upp i ”Talang” 2010.

Efter ”Talang” har Daniel spelat runtom i världen. Bland annat på kammarorkestern i Moskva, Ryssland och i Moldavien, Belgien och Israel. Han har vunnit flera priser, bland annat första pris på 2010 års International music competition i Stockholm, och tävlingar i Ryssland och Belgien.

2016 vann han musiktävlingen Spivakov International Violin Competition (i Ryssland) och prisades med en italiensk fiol värd närmare en miljon kronor, skriver nättidningen The Strad.


Tillhör världseliten

Simon Westlund.
Simon Westlund.

Simon Westlund, 19:

Vinnaren 2011 var av ett lite klurigare slag. Trollhättesonen Simon Westlund krossade allt motstånd genom att snabbt kunna lösa Rubiks kub. I finalen löste han en kub på 55 sekunder – med ögonen förbundna.

– Man har väl uppträtt mer nu än innan. Och så har jag vunnit VM i kub, säger han.

Simon har en världsmästartitel i Megaminx – en liknande, men mer avancerad, kub. Sedan hans medverkan i ”Talang” har han blivit en lokalkändis i hemstaden.

– Folk känner igen mig liksom, ibland kommer de fram och pratar. ”Talang” har betytt väldigt mycket för mig. Jag har blivit mycket mer öppen som person. Jag har blivit lite av en kändis i kubvärlden också, sa han till Nöjesbladet 2014.

Han tillhör världseliten i sin gren.

Nära att knäckas: ”Börjat lugna ner mig”

Erik Linder.
Erik Linder.

Erik Linder, 35:

Efter tävlingen 2009 fullkomligt exploderade Erik Linders karriär. De före detta Idol-jurymedlemmarna Peter Swartling och Daniel Breitholtz fastnade för hans talang och hårdsatsade. Han släppte sitt debutalbum samma år och medverkade i Melodifestivalen året därpå med låten ”Hur kan jag tro på kärlek”, skriven av Kenneth Gärdestad.

Han har släppt flera studioalbum och varit med på ”Diggiloo”-turnén. Han har även släppt en julskiva och gjort en julturné.

Under Melodifestivalen 2017 var Linder Alice Svenssons manager.

– Åtta år senare är det fullt ös. Sedan dess har jag inte gjort annat än att arbeta med musik på olika sätt.

Vad är det viktigaste för dig i karriären?

– Just nu har jag fingrarna i så många syltburkar. Jag har management, skivbolag och mitt eget artisteri. Nu skriver jag också nytt för att prova lyckan i artisteriet igen – ordentligt. Det känns som en stor hjärtegrej just nu. Det är pop med jazzinfluenser som gäller. Det blir lite mognare.

Hur ser du på ”Talang” idag?

– Utan tvekan var det positivt. Jag har ”Talang” att tacka för jättemycket.

Vi bodde ihop och efter att vi hade gjort slut så bodde hon kvar i ett par månader

Han är singel idag och dejtar. Han var tillsammans med Elina Thorsell från Timoteij i fyra och ett halvt år.

– Vi har gått skilda vägar och är jättebra vänner. Fy fan vilket tråkigt privatliv, säger han och skrattar.

De hade, enligt Erik, ”världens bästa uppbrott”.

– Vi bodde ihop och efter att vi hade gjort slut så bodde hon kvar i ett par månader. Jag tror att det var nyckeln. Vi utvecklades till att bli vänner under sista tiden när hon bodde hos mig. Det blev en bra utfasning.

Han förklarar att han lever gott på de olika ”benen” som han står på, med management, produktion och artisteri. Men just eftersom han är sin egen chef har han ibland svårt att sätta stopp för sitt arbete.

Han har kört på för fullt i tre år. Förra hösten började kroppen säga ifrån, och han blev trött.

– Under sensommaren och hösten blev jag riktigt, riktigt utmattad. Det var inget som jag kollade men folk sa ”Erik, hur är läget?”. Jag kände att det var mycket projekt igång. Så jag har börjat lugna mig lite grann. Nu jobbar jag bara fullt management med Alice just nu. Sedan gör jag projekt med andra. Eftersom jag har saktat ner tempot har inspirationen börjat komma tillbaka, säger han.


Gjort barnprogram – fortsätter som clown

Clownen Jecko.
Clownen Jecko.

Clownen Jecko, 37:

Med spektakulära, kaosartade och fullspäckade nummer fick clownen Jecko, som egentligen heter Jocke Assarsson, både juryn och svenska folket att skratta 2011. Sorgligt nog för clownen är skratt och röster inte samma sak. I finalen slutade han oplacerad. Det har däremot inte hindrat Jecko från att fortsätta. Direkt efter ”Talang” var han med i SVT:s motsvarighet ”Rampljuset” – som han vann. Han har gjort mängder av familjefestivaler tillsammans med clownkollegan Jessie.

Han har gjort barnprogrammet ”Så gör man inte” på SVT:s Barnkanalen och har tagit hand om Kolmårdens sommarunderhållning.

– ”Talang” blev ett lopp till ”Rampljuset” som sen tog mig ännu längre. Det har varit helt fantastiskt för mig, sa han till Nöjesbladet 2014.

Jeckos karriär som clown fortsätter.