”Hyséns” skaver obekvämt och det är seriens styrka

Goa gubbar? Glenn har betydligt större problem med att prata om känslor än sonen Anton.

Kändisfamiljerna lever extrema och samtidigt väldigt vanliga liv.

Men hur mycket verklighet tål egentligen reality­serierna?

De knådas i samma form, men ”Hyséns” (Kanal 5) och ”Wahlgrens värld” (Kanal 5) är två helt olika bakverk. Det är Göteborg mot Stockholm, Håkan Hellström mot Benjamin Ingrosso och sport mot artist­eri – men allra mest framträdande är de ekonomiska skillnaderna.

Medan Pernilla Wahlgren äger en stor villa på Lidingö bor Glenn Hysén i hyresrätt i ett höghus. För familjen Hysén handlar vardagen knappast om glassigt influencer-liv och prosecco utan om ölstinna fotbollsresor med goa gubbar till Tyskland och jobb i sportbutik (för sonen Anton).

Båda familjerna har präglats av en uppslitande skilsmässa, men medan Wahlgrens och Ingrossos ”försonats” framför kamerorna är såret i Göteborg fortfarande så blödande att Hyséns barn inte vill träffa Glenns nya sambo. I sin recension kritiserade min kollega Karolina Fjellborg seriens avsaknad av värme och charm när ”den goa gubben” antar formen av en ”duckande egoist”. Det är tydligt att något skaver i ”Hyséns”, men i mina ögon är det obekväma i själva verket programmets styrka.

Varför skulle en gladlynt, ordvitsande go’ gubbe över huvudtaget behöva känna efter?

Med risk att dra alltför stora växlar säger tv-figuren Glenn Hysén en hel del om (en äldre generations) manlighet, fotbollskultur och kändisskap. Att hitta sin plats i livet efter fotbollen tycks inte helt lätt, men bekräftelsen fortsätter dagligen fyllas på av folk som vill ta selfies och ropar efter honom på gatan. Att Glenn aldrig riktigt lärt sig kommunicera och prata känslor, vilket sonen Anton i nästa generation tycks bättre på, verkar sällan ha varit något större problem eftersom han alltid haft kvinnor som skött den biten. Om han bryr sig om det pris han nu tvingas betala, i form av en inte lika nära relation till sina barn som ex-frun Helena har, är oklart.

Varför skulle en gladlynt, ordvitsande go’ gubbe över huvudtaget behöva känna efter? Har vi inte nog med folk som pratar ut om ditt och datt i tv? I Glenns värld framstår barnens känsloutbrott och oförmåga att gå vidare och umgås med hans nya kärlek som något ytterst märkligt och lite störande.

Frågan är om vi vill ha den här krassa, diskbänksrealistiska verkligheten – eller Wahlgrens kontrollerat glassiga, där sköna influencers har råd att kokettera med sina charmiga tillkortakommanden? Kollar man på de första veckornas tittarsiffror, där nyhetens behag bör vägas in, är det en liten fördel för ”Hyséns”.

Där finns pengar och lyx, men också bråk och Bagges monumentala, svarta hål till bekräftelsebehov

En bit efter i tittarfajten kämpar nya kändisrealityn ”Cirkus Bagge” (Sjuan) som följer bröllopsplanerande Idol-domaren Anders Bagge och hans fästmö Johanna Lind. Där finns pengar och lyx, men också bråk och Bagges monumentala, svarta hål till bekräftelsebehov. Att hans krav på att ha sin kärlek nära, alltid, framställs som charmigt är nästan lika bisarrt som att Lind går med på att ta på sig rollen som sin sambos vårdnadshavare.

Det vore ingen större överraskning om uppföljaren till bröllopsserien blir en vända i parterapisoffan. Inte minst nu när ”Hyséns” visat att vanliga kändis­familjeproblem inte behöver skrämma bort tv-publiken.

Veckans...

… konstigaste tv-ögonblick. Whoopi Goldberg gav sydkoreanska pojkbandet BTS sin spräckliga jättetröja i ”The Graham Norton show” (BBC/SVT), lite oklart varför men eventuellt för att hennes barnbarn är ett fan. Graham och gästen Harry Connick Jr fick hjälpa Whoopi att knäppa upp knapparna vilket tog … tid. Superartiga BTS såg oavbrutet glada ut.

… språk. Radioprofilen och ”På spåret”-deltagaren Kalle Lind leder småtrevliga ”Språknyheterna” (UR Play) med gubbhumoristisk aura i en retromöblerad studio. Bland annat får Niklas Strömstedt berätta hur man bygger en bra låttext. 

… Bond-skurk. ”My dinner with Hervé” (HBO Nordic) som har premiär på söndag skildrar ett livsförändrande möte mellan journalisten Danny Tate (Jamie Dornan) och Hervé Villechaize (Peter Dinklage), mest känd för rollen som Nick Nack i ”Mannen med den gyllene pistolen”. Villechaizes spektakulära liv tog slut 1993 när han begick självmord.

… succéuppföljare. I dag släpps andra säsongen av true crime-serien ”Making a murderer” på Netflix för den som vill ha mer Steven Avery, Brendan Dassey och juridiskt drama.

…  dokumentär. ”Musikvideo­legenden och 90-talet” (SVT) berättar historien om den svenske filmskaparen Jhoan Camitz som bland annat låg bakom Spice Girls ”Wannabe”-video men som tyvärr dog i en tragisk olycka i New York redan år 2000. Fin skildring av en tid när musik- och reklamvideoregissörer fortfarande kunde bli stora stjärnor.

… svenska dystopi. ”Sthlm rekviem” (TV4/Cmore) tar kriminalklyschan blåtonade, melankoliska miljöbilder till en extrem nivå och mordmysterierna är rätt fåniga. Men serien har en stark uppställning skådespelare med Liv Mjönes, Jonas Karlsson och favoriten Alexej Manvelov i spetsen.