SVT försöker uppfostra svenska folket till preppers

Sveriges beredskap är inte god nog – nu rycker Public Service ut med ”Nedsläckt land”

Försökskaniner. Deltagarna i ”Nedsläckt land” utsätts för ett överlevnadsexperiment. Josefin Berger, Kevin Kryle, Levi Bengtsson, Kalle Rosensköld, Camilla Hallberg, Emil Marefat, Dennis Ljungqvist, Zayera Khan, Martina Nisser Christoffersson och längst fram Mina Motazed Keyvani.

Netflix-gurun Marie Kondo rensar upp. Men enligt ”Nedsläckt land” (SVT) bör svenska folket bli samlande preppers igen.

Ett gäng främlingar flyttar in tillsammans – ena gruppen i ett lyxhus, den andra i en enkel allmoge­stuga. Så långt är ”Nedsläckt land” en vanlig doku­såpa.

Deltagarna vet inte vad som väntar, vissa hoppas på glamour och blir besvikna när det visar sig att SVT ska utsätta dem för ett simpelt överlevnadsexperiment.

Redan första kvällen går nämligen strömmen. Då har deltagarna hunnit handla mat och laga en första middag, sen är de fast med tryffeloljan och resten av sina första, ibland opraktiska inköpsval.

I den sex avsnitt långa serien får vi följa deras kamp och SVT visar pedagogiskt med experter och nedslag inom jordbruk, livsmedel, vatten och sjukvård hur samhället kan hantera ett strömavbrott.

 

Kortfattat blir det rätt jobbigt. Och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som serien agerar reklamfilm åt, tycks frågan inte längre vara om utan när ett längre omfattande avbrott drabbar landet.

I SVT:s experiment har en solstorm (en slags explosion på solens yta) slagit ut elen i hela Sverige i nästan två veckor. I den toppmoderna lyxvillan där allt drivs av el blir det direkt kris och Zayera, som försökt vila sig igenom nedsläckningen ”för att spara energi”, flyr hem till sitt mobilnät efter bara ett dygn. För de andra blir målet att nästla sig in i det bättre fungerande allmogehuset (där finns kamin, vedugn och äppelträd).

 

Mina Motazed Keyvani.

Här börjar också den intressanta delen av det sociala experimentet; i den välmående gruppens ambivalens. ”Steg ett är att hjälpa dem på plats” säger Mina i stugan och skrattar för att hon ”låter som Jimmie Åkesson”.

I deras ögon blir folket från lyxvillan ett hot, mot deras välmående (fler munnar att mätta) och sammanhållning. Och är de inte lite väl lata som börjar tigga direkt?

Vissa i allmogehuset är mer skeptiska än andra, som producenten Kevin som de andra beskriver som ”långt ifrån naiv”, en smidig omskrivning för ”cynisk”.

 

Marie Kondo.

Men ganska kvickt segrar medmänskligheten (eller skammen över att framstå som hjärtlös i tv) så alla som längtat efter skoningslöst ”The walking dead”-lajv lär bli besvikna. Läxan ”Nedsläckt land” vill lära oss är att bli mer medvetna, växla upp som preppers helt enkelt med vattenrenare, nödradio och lager av mat.

Plötsligt lönar det sig att, tvärtemot städgurun Marie Kondos evangelium, vara lite av en samlare för det går inte att räkna med att samhället ställer upp vid en kris, åtminstone inte om du är frisk.

Frågan är också varför de som haft som jobb att planera samhället långsiktigt under många år inte tagit rimligt ansvar. Ingen av experterna är öppet kritisk, men den syrliga tonen säger desto mer.

De beredskapslager som ”tagit år att bygga upp gick snabbt att montera ned” och med apotekens avreglering försvann ansvaret att förse landet med medicin vid kris (”det tyckte inte politikerna var viktigt”).

 

Nu är det nygamla tider och beredskapslagren fylls på igen. Och med hjälp av public service uppfostras vi till krismedvetna medborgare.

 

Leif Silbersky.

Veckans...

… dokumentär. Kändisadvokaten Leif Silbersky är kanske i sig inte tillräckligt spännande för att motivera tre timmars Tom Alandh-granskning (”Silbersky”, SVT), särskilt som han rätt motvilligt pratar om sitt privatliv och tycks ogilla djupare självanalys. Däremot kan man genom hans historia skildra några av de senaste 50 årens största, och mest intressanta, rättsfall med start i Neurosedynskandalen på 60-talet.

 

… sport. Äntligen har VM i längdskidor dragit igång i österrikiska Seefeld (SVT/Eurosport). I helgen blir det ”Vinterstudion”-baluns med skiathlon på lördag och sprintstafett på söndag.

”Arthur’s law”.

… tyska komedi. Könsrollerna är inte så lite stereotypa i ”Arthur’s law” (HBO Nordic) om arbetslöse Arthur som vill döda sin elaka fru för att leva med sin älskarinna. Kanske har jag förblindats av min vurm för tyskt drama eftersom jag ändå tycker mig hitta roliga vändningar i detta. ”Arthurs Gesetz” som den heter i original har liknats vid ”Fargo” och ska nu göras om i en amerikansk version.

”Gift vid första ögonkastet” är tillbaka.

… söndagsmys. Både litteraturfavoriten ”Babel” och skämskuddebonanzan ”Gift vid första ögonkastet” (SVT) är tillbaka – med nya författare och par. Tantramannen som matchats ihop med en kvinna som vill ha en ”lång och maskulin” make känns tv-mässigt spektakulär men …svår.

 

… roligaste. Man kan säga att TV12, som hör till TV4-familjen, hittat sin nisch i lagens utmarker. Ur tablån en helt vanlig dag syns ”Jagad av kronofogden”, ”Nya trafikpoliserna”, ”Haffad på gränsen”, ”Kronofogden knackar på”, ”Hardcore pawn: Pantbanken”, ”Booze patrol”, ”Live PD – polisen direkt”, och ”Vräkning pågår”. Ring 112.