Tittarna överger ”Allsång på Skansen”

avTorbjörn Ek

TV

Sämsta tittarsiffran på över 20 år

Tittarfiasko för ”allsång på Skansen”.

Bara 872 000 såg tisdagens program – den lägsta tittarsiffran sedan 1997.

– Trots det vackra vädret, trots fotbolls-VM och trots att vi sändes i SVT2 så hade vi nästan 900 000 tittare, vi är jättenöjda, säger projektledaren Ebba Adielsson.

Sommarvärmen och fotbolls-VM tycks få tv-tittarna att överge ”Allsång på Skansen”.

Bara 872 000 tittare bänkade sig i tisdags för att se Sanna Nielsen sjunga allsång tillsammans med gäster som Markoolio, Margaret, Lilla Al-Fadji och Avantgardet.

– Vi är så klart oerhört påverkade av fotbolls-VM som har enat Sverige på ett otroligt sätt här i sommar. Alla episoder hittills har gått mot fotbollsmatcher, säger ”Allsång på Skansens” projektledare Ebba Adielsson.

Lägst sen Lasse Berghagen

Nöjesbladet har gått igenom ”Allsång på Skansens” tittarsiffror genom åren. Siffrorna från mätföretaget Mediamätning i Skandinavien AB, MMS, visar att tisdagens program har den lägsta tittarsiffran sedan 1997. Då leddes programmet av Lasse Berghagen och den 15 juli det året bänkade sig 830 000 för att sjunga allsång med bland andra Loa falkman och trombonisten Christian Lindberg.

Inte under någon av Anders Lundins, Måns Zelmerlöws eller Petra Marklunds säsonger som programledare har tittarsiffran varit så låg.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Sanna Nielsen.

Inställda på färre tittare

Även förra veckans tittarsiffra, 1,08 miljoner tittare, var ett bottenrekord för Allsång på Skansen och den lägsta sedan 3 augusti 1999 då 1,067 miljoner tittare såg Malena Ernman, Robert Broberg och Jessica Folcker uppträda, hos Berghagen.

Tisdagens bottenrekord noterades när ”Allsång på Skansen” tvingats byta kanal till SVT2, undanskuffad av semifinalen mellan Frankrike och Belgien i fotbolls-VM som sändes samtidigt i SVT1.

– Fotbollsmatchen i ettan hade 1,7 miljoner tittare i broadcast och vi lyckades ändå få nästan 900 000 att gå in på tvåan och följa Allsången. Det är vi fantastiskt nöjda med. Vi var helt inställda på att den här episoden inte skulle ligga på våra vanliga nivåer, säger Ebba Adielsson.

Måns har tittarrekordet

Veckan dessförinnan sändes Allsången i SVT1 som vanligt, men hade även då konkurrens från fotbolls-VM, när TV4 samtidigt sände åttondelsfinalen mellan England och Colombia. Dessutom hade Sveriges åttondelsfinal precis avslutats med svensk seger.

Räknar ni med att tittarna hittar tillbaka när fotbolls-VM är över?

– Ja, det tror och hoppas jag. Vi har många fina program kvar i sommar så det tror vi verkligen att de kommer att göra.

”Allsång på Skansens” tittarrekord står Måns Zelmerlöw för. Den 26 juni 2012, bänkade sig 2,326 miljoner tittare för att se Agnes, Laleh, Magnus Uggla och Sean Banan sjunga allsång, enligt siffror från MMS.

Sommar i P1 - händelserna vi minns 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM