Kurtan, Kerry och den ljuvliga svärtan i ”This country”

Värme och stolthet. Charlie och Daisy May Cooper som Kurtan och Kerry Mucklowe balanserar på rätt sida nidbilden av lantisar.

Som ”en kul grej” stal morbror Nugget 200 pund av Kurtan för att köpa LSD och knivar. I ”This country” blir den idylliska engelska landsbygden mörkare – och roligare – än någonsin.

Vad händer med dem som lämnas kvar då landsbygden töms på ungdom? När syskonen Daisy May och Charlie Cooper panka och molokna återvände till sitt barndomshem i Cirencester (cirka 19 000 invånare) i Cotswolds efter misslyckade studier, började en dröm om att skildra denna tillvaro växa.

Resultatet blev så småningom ”This country” (SVT Play), en så kallad mockumentär (fejk-dokumentär) om kusinerna Kelly (Daisy May) och Kurtan Muck­lowe (Charlie) och deras inrutade lantliv bland kossor, småkriminalitet och församlingsarbete, välvilligt organiserat av den milde byprästen Francis (Paul Chahidi).

Kelly och Kurtan är bästisar, bor fortfarande hemma och med ålderns rätt styr och ställer de över bygdens 11-åringar och deras lekar. Kellys mamma ligger till sängs och vrålar (vi får aldrig se henne i bild), medan pappa Martin (spelad av syskonens riktiga far Paul Cooper) gör allt för att undvika sin dotter, när han inte behöver hjälp att förvara stöldgods.

 


Vid första anblick riskerar ”This country” att avfärdas som ännu en nidbild av korkade lantisar. Och visst, ibland fastnar skämten om de spåniga särlingarna som en ångestklump i magen. Men då missar man samtidigt alla nyanser i tramset.

Inte minst den värme och stolthet syskonen Cooper fyller sina rollfigurer med. Kelly och Kurtan må vara panikslagna inför tanken på att lämna bygden och bli vuxna i konventionell mening, men hemma är de å andra sidan desto tryggare. De känner alla grannar, deras hemligheter och hur de kan reta upp dem.

Dessutom bygger nästan allt på verkliga händelser och syskonen Cooper har på olika sätt plockat in sin uppväxt i fiktionen. Den irriterande polaren ”Slugs” som överlevt cancer spelas av deras riktiga barndomskompis Michael Sleggs, som i verkliga livet också haft cancer. Farbror Trevor Cooper spelar maniske samlaren Len och den lärare, Mr Perkins, vars död de firar under ett helt avsnitt finns på riktigt (men är i högsta grad levande och fly förbannad på tv-serien).

Fram till nyligen bodde Charlie Cooper hemma hos föräldrarna i Cirencester och även Daisy May lever kvar i samma trakter med sin familj. När de kammade hem fina priser på tv-galan Bafta härom­året förklarade den äldre syster Cooper att hon mest var stolt över att ha hamnat på Daily Mails ”sämst klädda”-lista.

 


Hittills finns bara två säsonger, med totalt tolv halvtimmeslånga avsnitt, men en uppföljare kommer senare i år. I väntan på den är ”This country” en serie värd att se om – om och om igen.

Inte minst för avsnittet om ”sköna” morbror Nugget. Han som suttit inne för att ha kapat en lokalbuss med passagerare, missförstådd eftersom det bara var en ”kul grej”. ”Det är ju en del av hans charm”, säger Kurtan innan han till slut erkänner att han är livrädd för bindgalne Nugget.

I sådana ögonblick är det omöjligt att inte älska Kurtan, Kerry och den ljuvliga svärtan i ”This country”.

 

Veckans...

… dokumentär. För en vecka sedan var det exakt 75 år sedan landstigningen i Normandie, men sedan tog det ytterligare 100 dagar till befrielsen av Paris. Den tiden skildrar ”Dagen D – de vi offrade” (SVT Play) närgånget ur soldaternas, civilbefolkningens och överbefälhavaren Dwight D Eisenhowers chaufför (och enligt dokumentären älskarinna) Kay Summersbys synvinkel med bilder, filmklipp och muntliga vittnesmål.

 

… komedi. Steve Coogans självupptagna BBC-programledare Alan Partridge gick 2013 från tv till film med ”Alan Partridge: Alpha Papa”, ett urspårat gisslandrama på en radiostation i Norwich. Lysande parodi på kändisskap och medier som visas på lördag kväll på SVT 1.

 

… allsång. Det börjar osa sommartorka i tv-tablåerna, men det innebär också hög tid för nöjesfältens tv-kamp. ”Lotta på Liseberg” (TV4) drar igång på måndag, medan man får vänta ytterligare en vecka till ”Allsång på Skansen” (SVT). Sebastian Walldén, Dolly Style, Jill Johnson, Per Andersson, Ulla Skoog och Linus Wahlgren är premiär­gäster i Göteborg.

 

Miles Teller.

… ultravåld. En av tv-premiärerna jag är mest nyfiken på i sommar är ”Too old to die young” av danske Nicolas Winding Refn, vars tio avsnitt släpps på Amazon Prime Video i dag. Serien skildrar Los Angeles undre värld med polisen Martin (Miles Teller) i centrum, och det är en miljö full av lönnmördare och samurajer. Winding Refn har beskrivit detta som en 13 timmar lång film snarare än enskilda avsnitt i en tv-serie.