”Äkta Billgrens” på SVT – en konstsåpa utan konflikter

Helene, Elsa och Ernst Billgren.

Den romantiska bilden av konstens mystik dör en stilla död i ”Äkta Billgrens”.

I SVT:s nya realityserie får man en inblick i hur det är att växa upp med två föräldrar som trivs allra bäst i sina egna ateljéer.

Helene och Ernst Billgren har levt gott på sin konst, hyllade och ekonomiskt framgångsrika med våningar på Stockholms finare adresser. I realityserien ”Äkta Billgrens” (SVT) har deras dotter Elsa, bloggare och influencer, övertalat sina föräldrar att i sex avsnitt öppna upp dörrarna till sina liv.

De som längtar efter bråk och skvaller om det tidigare konstnärsparets skilsmässa lär bli besvikna. För huvudpersonerna i ”Äkta Billgrens”, med undantag av Elsa, är nästan parodiskt ovilliga att prata om sina privata liv. För den som har tålamod att följa med i några avsnitt sänks garden allteftersom, med besök hos Ernsts tyskbördiga mamma och Helenes udda födelsedagsönskan att få en picknick vid en stor bilväg, men det är ett pussel vi som tittare själva får försöka lägga. Om vi ids.

 

Eftersom detta också är public service ingår en viss dos folkbildning. Experten Claes Moser från ”Antikrundan” får agera ciceron och förklara Billgren-föräldrarnas betydelse i den svenska konsthistorien, men också beskriva hur konstvärlden fungerar. ”Man bör alltid satsa på att köpa ett bra konstverk”, informerar han de tittare som händelsevis har några hundratusen över till att investera i en äkta Ernst Billgren.

Konstnärsyrket framstår i praktiken som ett relativt jordnära kneg – där skickligt utförande av ett hantverk, drivet av lite fantasi och en stark vilja, kan ge en bekväm position i den övre kultureliten. Långt ifrån bilden av konstnären som romantiskt, närmast övernaturligt inspirerad. 

 

Resten av serien, själva ”realityn”, är så vardaglig att den gränsar till slow-tv. På fritiden gillar familjen att gå på loppis och att spela golf. Elsa går på lägenhetsvisningar med maken Pontus de Wolfe och sonen Lynn. Vattnet försvinner i deras stora hus på Gotland. De hyr höns. Realityserien blir en förlängning av Billgrens mysiga livsstilsblogg.

Tack vare det makliga tempot ges tid att fundera över realityns existentiella dimension; varför förväntas vi egentligen vara intresserade? Förr lyssnade vi gärna på skvaller om våra grannar, nu tillfredsställs behovet av kändisfamiljer på tv.

Men funkar det lika bra utan de konflikter som varit genrens drivande faktor från ”The Osbournes” i början av 2000-talet till ”Wahlgrens värld” (Kanal 5) – men som man också är rätt trött på? Familjen Billgren tassar runt sina sår.

 

Avsnitt för avsnitt framstår kärnan i serien som Elsa Billgrens längtan efter sina föräldrars tid och uppmärksamhet. Som barnets kamp för att klistra ihop skärvorna av en splittrad familj efter skilsmässan.

Föräldrarna tycks i sin tur vara som lyckligast när de får stänga in sig i varsitt rum, mer upptagna av sin konst än något annat. I ljuset av det känns dotterns uppmärksamhetstörst, hennes influencerliv och ständiga kamp för att samla familjen, glimtvis som ganska hjärtskärande.

 

Måns Möller, Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Dragomir Mrsic och Pernilla Wahlgren under en av aktiviteterna på lördagen. Dock inte programmets finaste.

Veckans…

…starkaste ögonblick. ”Stjärnorna på slottet” (SVT) tuffar på som vanligt och på lördag är det dags för komikern Måns Möllers dag. Jag vill inte spoila vad som händer, men en av hans aktiviteter leder till ett av programmets finaste ögonblick någonsin. Inte ett öga förblir torrt.

 

…Northug. I "Sverige mot Norge" (TV4) ställs norska mot svenska skidstjärnor i olika tävlingar som spelades in på Rhodos i Grekland i somras. Lite som ett nordiskt ”Mästarnas mästare”, med skillnaden att de nu kämpar för sitt lands ära, inte sin egen. Intressantast på förhand är naturligtvis mötet mellan gamla rivalerna Calle Halfvarsson och Petter Northug.

 

Clark Olofsson.

…kändisbrottsling. "Clark – en rövarhistoria" (SVT Play) följer 72-årige Clark Olofsson från 2018 när han släpptes ur fängelset för senaste, förhoppningsvis sista, gången. Han reser till Belgien, trots inreseförbud, där han har flickvän och ett antal barn, dricker ofantliga mängder sprit och irrar runt Europa i sin bil. Munlädret har han fortfarande kvar och dokumentären beskriver hur hans bisarra stjärnstatus byggdes upp i medierna från 60-talet och framåt.

 

…filmdokumentär. "Regissören Hal Ashby" (SVT Play) handlar om en av Hollywoods mest udda fåglar, regissören till märkliga mästerverk som ”Harold & Maude” och ”Välkommen Mr. Chance!”. För mer om Hal Ashby, och den konstnärligt kreativa period i amerikansk filmhistoria som han verkade i, läs ”Easy riders, raging bulls” av Peter Biskind.

 

...musikdokumentär. ”Whitney : Can I be me” fanns redan på Netflix, men visas nu även på SVT Play. Regissören Nick Broomfield fokuserar på drogerna, bristen på självkänsla och pressen från familjen som skuggade Whitney Houstons spektakulära karriär.