Snart kan mammutarna vandra på jorden igen

Publicerad 2013-05-31

Forskarna ska skapa nya djur med Jurassic Park-teknologi

Mammutarna har varit utdöda i tusentals år.

Men snart kan istidsjättarna vandra bland oss igen.

Ryska forskare tror sig nu ha hittat den sista pusselbiten i den sibiriska tundran.

På Lyakhovskyöarna utanför Sibirien har en rysk forskningsexpedition gjort ett unikt fynd. I går meddelade universitet i Jakutsk att man med hjälp av det ska kunna skapa levande mammutar, skriver AP.

Extremt välbevarad

Infryst i den tjocka isen hittade forskarna ett extremt välbevarat exemplar av en ullhårig mammut. De har dessutom lyckats samla in flytande blod från istidsdjuret.

Det är den bäst bevarade mammuten i paleontologins historia, säger expeditionsledaren Semyon Grigoryev enligt CNN.

Vi tror att mammuten har fallit i vattnet eller fastnat i ett träsk, inte kunde komma fri och dog. Tack vare det så har hela den nedre delen av kroppen, inklusive den nedre käken och delar av tungan bevarats mycket väl.

Stora delar av mammuten som hittades har bevarats tack vare att den varit nersänkt i isen, vilket har gjort att blodet hållits färskt i tusentals år.

Blodet var mycket mörkt, det hittades i håligheter i isen under djurets mage och när vi krossade isen forsade blodet ut. Blodet är ovärderligt, säger Semyon Grigoryev i ett pressmeddelande från universitetet, enligt AP.

Som i ”Jurassic Park”

Nu vill forskarna genomföra ett experiment som hämtat från Michael Crichtons ”Jurassic Park” – ge de utdöda mammutarna nytt liv.

Med hjälp av den dna-kod som finns i mammutblodet hoppas de kunna återskapa ett exemplar av arten, skriver AP.

Sedan tidigare har forskare lärt sig mycket om mammutarnas genetiska uppbyggnad. Med fyndet hoppas de att nu ha fått tag i levande celler, vilket krävs för en kloning.

Sitter kvar i isen

Semyon Grigoryev säger att mammutblod inte fryser och att det troligen har hållit djuren varma under de bistra förhållanden som torde ha präglat istidens Sibirien.

När de hittade blodet var det fortfarande inte fryst även fast temperaturen låg mellan minus 7 och minus 10 grader, skriver AP.

Dessa egenskaper i blodet återfinns i dag hos bland annat fiskar som lever vid Nord- och Sydpolen.

Mammuten sitter fortfarande kvar i den sibiriska isen, man har inte vågat flytta på den av rädsla att skada fyndet. I juli ska en grupp internationella forskare fortsätta undersöka mammuten som kan få arten att återuppstå.