Kritik mot uppföljning av vård i HVB-hem

TT

Publicerad 2018-11-22

Jean-Luc av Geijerstam, generaldirektör på Vårdanalys. Pressbild.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) riktar stark kritik mot uppföljningen av den sociala dygnsvården för barn och unga, som familjehem och HVB-boenden.

Enligt myndigheten saknas barnens perspektiv på vården och nu uppmanas regeringen att införa en nationell struktur för att förbättra arbetet.

"Vi rekommenderar en nationell brukarundersökning, för att få bättre kunskap om hur väl vården lever upp till det barnen tycker är viktigt. Kommunerna behöver också förbättra verksamhetssystemen och kompetensen när det gäller uppföljnings- och förbättringsarbete, och regeringen behöver stödja kommunerna i det arbetet", säger utredaren Maria Branting i ett pressmeddelande.

Jean-Luc av Geijerstam, generaldirektör på Vårdanalys, framhåller att uppföljningen av den sociala barn- och ungdomsvården är minst lika viktig som uppföljningen av övrig hälsovård, sjukvård och äldreomsorg.

"Det finns mycket att lära från andra verksamheter och länder som har kommit längre. Däremot har de 290 kommunerna olika förutsättningar att bedriva det arbetet och behöver stöd från nationell nivå", säger han.