Maud Olofsson: Alla hade räknat ut oss

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-19

Aftonbladet rapporterade direkt från Centerpartiets valvaka

Fredrick Federley var kvällens hjälte.

När SVT:s första vallokalsundersökning kom jublade Centerpartiet över 7,1 procent – i andra prognosen sjönk resultatet till 6,4.

Det är 1,5 procentenhets tapp jämfört med förra valet.

Men på valvakan på restaurang Hasselbacken firade man Alliansens seger.

– Det är med den där energin som vi slutfört valrörelsen, sade Maud Olofsson när hon mötte partikamraternas jubel och applåder.

”Jag sitter kvar” Centerpartiet har backat 1,3 procentenheter, ändå var det en glad och mycket hyllad Maud Olofsson som gjorde entré sent på valkvällen. ”Jag sitter kvar så länge jag har förtroende och tycker att det är roligt och det tycker jag fortfarande”, säger hon.

Hyllningarna mötte Maud Olofsson när hon gick upp på scen för att hålla sitt tal.

– Ni har varit fantastiska. Alla hade räknat ut oss, jag fick gång på gång svara på om vi skulle åka ut ur regeringen. Vi har kämpat gemensamt, från längst ut i småorterna ända in hit i storstan, alla har vi kämpat. Det visar vilken fighting spirit som finns i det här partiet, sade hon.

– Det är viktigt att glädjas åt att vi har fortsatt en Alliansregering, fortsatte hon, och jublet visste inga gränser.

Oro kring SD

Men samtidigt påverkar oron över SD:s framgångar även Centerpartiet.

– Det är mycket dystert, effekterna kan bli problematiska, sade miljöminister Andreas Carlgren.

Maud Olofsson säger att hon fortsatt håller fast vid linjen att man inte under några omständigheter kommer samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi är beredda att diskutera med det övriga parlamentet, i första hand Miljöpartiet. Men de har ju helt avvisat detta hittills.

Maud Olofsson menar att det besvärliga parlamentariska läget som ser ut att uppstå, med SD som vågmästare, gör att alla övriga partier nu har ett gemensamt ansvar.

– Alla de partier som tycker att detta med SD är besvärligt måste ta sitt ansvar och diskutera nu, säger Maud Olofsson.

Hon fick även frågan om hur länge hon planerar att sitta kvar som ledare för Centerpartiet och svarade att hon kommer sitta så länge det är roligt.

– Det är ju partiet som avgör det. Men jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt och så länge jag har förtroendet kommer jag fortsätta.

Hur förklarar du SD:s framgångar?

– Jag tror att anledningen till att de kom in just nu är att det gjort ett spel av alltihop. De har inte behövt redovisa någon riktig politik.

Federley kvällens huvudperson

Riksdagsledamoten Fredrick Federley, som i slutet av valrörelsen blev brutalt nedslagen, var på plats på valvakan iklädd svart sammetskavaj och rosa chinos.

Hans ansikte bar tydliga spår av misshandeln i form av blånader kring ögonen och han kramades om partikamrater från alla håll.

Fredrick Federley var inte lika oroad över SD:s framgångar.

– Jag tror fortfarande att de faller ur riksdagen när poströsterna har räknats, sade han.

Centerpartiet tror han också kommer gå framåt när poströsterna räknats, framförallt i Stockholmsområdet.

”Inte tillräckligt liberalt nyskapande”

Men om siffrorna skulle stanna på 6,6 procent för Centern, så som det ser ut nu, så tror han att det beror på att partiet misslyckats med att hantera den intellektuella debatten kring liberalism.

– Skulle de här siffrorna stå sig så är förklaringen att vi inte varit tillräckligt liberalt nyskapande.

Federley förklarar även Centerpartiets (preliminärt) sämre valresultat jämfört med 2006 med att man inte tagit integritetsfrågan med FRA och Ipred på tillräckligt stort allvar.

– Men man ska komma ihåg att det inte var särskilt länge sen som jag fick frågor som ”hur känns det nu när ni kommer åka ur riksdagen?”. Jämfört med det ser det jävligt bra ut, säger han.

Valgrafik 2010 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln