Branden i Älvdalen är åter inom begränsningslinjer

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2018-07-24

Branden i Trängslet i Älvdalens kommun spred sig utanför räddningstjänstens brandgator på tisdagen.

De flygplan som tidigare under dagen vattenbombat branden kallades på tisdagskvällen tillbaka till Älvdalen. Senare under kvällen meddelade kommunen att spridningen var släckt.

Vid 19.30-tiden på tisdagskvällen kom information om att den svåra skogsbranden i Trängslet utanför Älvdalen hade spridit sig.

”Under kvällen har branden hoppat över begränsningslinjen i det norra brandområdet”, skrev Älvdalens kommun på sin hemsida.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Enligt Anders Rosén, pressansvarig vid Mora kommun, brann det till cirka 300 meter utanför begränsningslinjen.

Senare under kvällen meddelade kommunen att spridningen var stoppad.

”Denna nya brand sprider sig inte längre men personalen beskriver det som ett utmanande läge och faran kan inte sägas vara över än”, skriver Älvdalens kommun på sin hemsida.

Flygplan kallas tillbaka

Under tisdagen arbetade två vattenbombplan och sju helikoptrar med släckningen. Senare på eftermiddagen lämnade flygplanen Älvdalen, men på grund av spridningen kallades de tillbaka.

Dessutom ställde MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ytterligare två plan till förfogande.

Vattenkällorna började ta slut

Tilltagande vindar och en temperatur på upp emot 32 grader på tisdagen förvärrade läget för släckningsarbetet.

– Vi har haft en ganska svår situation, framförallt i de sydöstra delarna av brandområdet där flera bränder har startat, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Samtidigt larmade Älvdalens kommun om att vattenkällorna hade börjat sina. Lite senare meddelade kommunen att de hittat nya vattenkällor.