Här stoppar de modet för rullstolsburna

Publicerad 2018-02-01

Designern Louise Linderoth, 24, skapar kläder för rullstolsburna. Hon har nått framgång efter framgång, men när hon skulle vara med i Copenhagen Fashion Week tog det stopp. De ville inte låta rullstolsburna modeller gå på catwalken, skriver SVT.

– Jag tycker att det är jättedåligt. Kärnan i mitt arbete är att det ska vara en inkluderade modescen, säger Louise till Aftonbladet.

Göteborgaren Louise Linderoth, 24, är designer och hennes kläder är särskilt anpassade för rullstolsburna och andra personer som sitter stora delar av dagen. Användarna kan vara allt från personer med vissa fysiska förutsättningar till de som har ett arbete där man sitter mycket.

Tidigare har hon ställt ut på modeveckorna i Stockholm och London, men när Copenhagen Fashion Week närmade sig gick inte allt lika smidigt som tidigare.

– De har sagt att jag får vara med på visningen om jag visar kläderna på gående modeller, men inte på modeller i rullstol.

En del av catwalken består av en trappa och det är där problemet uppstår. Men trappor fanns på modeveckorna i Stockholm och London också, berättar Louise.

– Där fick mina modeller komma in från en annan ingång. Det var inte ett större problem än så.

Enligt Louise var anledningen till evenemangets beslut att om man gjorde speciella anpassningar för Louise show så kunde även andra designers komma och kräva till exempel musik eller dansare på catwalken – något man ville undvika.

Hoppar av showen

Eftersom Louises kollektion är gjord för att visas i en sittande position övervägde hon inte ens att visa kollektionen under de nya förutsättningarna.

Hon är van vid att kompromissa med sina modevisningar ibland. Till exempel föredrar hon att använda modeller som faktiskt sitter i rullstol till vardags, men ibland har hon varit tvungen att ta med tomma rullstolar och låta gående modeller sätta sig under modevisningen.

– Jag kände redan från början att här kommer jag inte kunna ha egna modeller som använder rullstol och som faktiskt har en funktionsvariation, säger hon och fortsätter:

– Men det visade sig att jag inte ens kunde ha gående modeller i rullstol.

Fashion Week slår ifrån sig ansvaret

Enligt Copenhagen Fashion Week är det inte de som själva organiserar utställningarna, utan enskilda aktörer som fått i uppdrag att sköta arbetet. När Aftonbladet når Trine Lausen som är presskontakt på Copenhagen Fashion Week menar hon att hon inte vet något om händelsen och därför inte kan uttala sig.

Hon hänvisar istället till Stina Vanessa Knudsen som projektleder just den här modevisningen.

– Louise har gjort det här till fokus i sin karriär. Det är för att få uppmärksamhet, säger Stina Vanessa Knudsen och fortsätter:

– Hon vet att det är uppdelat i två delar. Först är det den personliga presentationen inför en jury och där har man alla möjligheter. Sedan har vi den traditionella catwalk-gången.

Stina menar att rullstolarna riskerar att sinka showen då det är många kläder som ska hinna visas. Men också att det inte är ekonomiskt genomförbart.

– Vi får många olika önskemål från folk som vill ha livemusik, dansare och annat för att visa sin vision. Vi har tyvärr ingen möjlighet att erbjuda det.

Tycker du att önskemål om livemusik och dansare är detsamma som önskemål om rullstolar?

– Det är olika exempel. Det handlar om att vi inte har kapacitet.

”Behöver utmana modevärlden”

Louise hoppas nu att beslutet ska väcka debatt och att fler ska få upp ögonen för den här typen av problem inom branschen.

– Vi behöver utmana modevärlden för att den ska bli inkluderande för det är så otroligt viktigt. Jag hoppas att fler än jag känner så.

Louise själv sitter i rullstol på grund av en ryggmärgsskada och hon tror att det skulle spela roll för rullstolsbundna att synas mer i sammanhang som modeveckor.

– Jag kan bara utgå från mina egna erfarenheter. Jag har aldrig riktigt känt mig representerad.

Följ ämnen i artikeln