Starkt om dödsdramat och missbruket

Publicerad 2013-07-27

Lisbet Rausing berättar öppenhjärtigt om sorgen över hennes brors narkotikamissbruk och hennes svägerskas tragiska död.

Få kan ha undgått förra sommarens drama. Tetra Pak-miljardären Hans Kristian Rausings fru Eva Rausing hittades död och undangömd i parets gemensamma bostad.

Det blev starten på en tidningssåpa av den snaskigare graden. Samtidigt sörjde familjen inför öppen ridå.

I sitt sommarprogram berättar Hans Kristians syster, Lisbet Rausing, om tragedin. Hon går till storms mot journalisterna som häckade utanför föräldrarnas sommarstuga. De körde efter familjen var de än rörde sig.

Men maktlösheten och sorgen sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Lisbet Rausing menar att hon såg ett mörker i Eva redan från början. Eva och Hans Kristian började missbruka narkotika. Familjen tiggde och bad, pratade med psykologer och präster och letade upp behandlingshem åt dem. Ingenting hjälpte.

Historien griper tag i en. Särskilt när Lisbet Rausing beskriver smärtan av att vara medberoende, hur allting kom att kretsa kring en sjukdom som inte var hennes egen.

Sorgen och smärtan tar upp en betydande del av programmet. Lisbet Rausing pratar mer om kärlek än om ilska. Hon vinner sympati genom att visa strupen.

Resten är en klassisk familjehistoria om hur Ruben Rausing startade familjeimperiet Tetra Pak och om hennes barndoms somrar. Det blir många floskler om kärleken till naturen och fördelarna med entreprenörskap och innovation.

Vad som snarare intresserar är Lisbet Rausings teorier om den kvinnliga frigörelsen. Hon konstaterar att grunden till Tetra Pak lades av kvinnorna i familjen i början av 1900-talet. Istället för att skaffa tio barn lade de tiden på arbete och småföretagande, så att Ruben Rausing fick möjligheten att börja studera.

Just därför kan man också undra varför farfar Ruben och pappa Hans fick motta otaliga hyllningar, medan Lisbet Rausings mamma och farmor närmast blev utan.