"Utvisningsbeslutet bygger på sakfel"

Publicerad 2013-08-01

Ny kritik mot Migrationsverkets beslut att utvisa syskonen Raul och Billur

Bor i familjehemSyskonen Raul, 7, och Billur, 9, bor just nu hemma hos Lisa Breiting och Patric Hagemeister ­utanför Falun.

Syskonen och Raul,7, och Billur, 9, riskerar nu att utvisas till Azerbajdzjan ensamma.

Men Migrationsverkets beslut innehåller flera fel, enligt de inblandade i processen.

– Det bygger på sakfel, säger barnens familjehemspappa Patrik Hagemeister.

Aftonbladet har i en serie artiklar rapporterat om syskonen Raul och Billur som hotas av utvisning till Azerbajdzjan. Förra året beslutade Migrationsdomstolen att utvisa syskonen tillsammans med deras föräldrar, som är i mycket dåligt skick psykiskt. Verkställigheten av beslutet pausades samma år när nya uppgifter inkom från socialtjänsten. Nu är det fastställt att utvisningen trots allt ska verkställas.

Kan skickas i väg ensamma

Ett beslut som möter hård kritik. Margaret Hammare från Flyktinggruppen i Falun vet inte vad som förbryllar henne mest: beslutet att utvisa familjen från Azerbajdzjan eller att Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik i en intervju med dt säger att barnen kan utvisas ensamma eftersom föräldrarna är så illa däran.

– Vi talar om en sjuåring som är född i Sverige och en nioåring som inte har någon koppling till Azerbadjan. Ingen kan tro att det är möjligt att skicka iväg dessa barn till ett främmande land utan att de kommer till skada, säger hon

Raul och hans storasyster Billur har varit familjehemsplacerade i Sundborn sedan 2011. De går i skolan, har vänner och spelar fotboll och innebandy på fritiden.

– De är precis som vilka svenska barn som helst. Vi är totalt chockade. Migrationsverkets beslut bygger på sakfel. Det står att barnen kan azeriska, men det stämmer inte, säger familjehemspappan Patrik Hagemeister.

Flydde tortyr

2005 kom Billur, då ett år gammal, till Sverige tillsammans med sina föräldrar. De hade flytt från Azerbajdzjan på grund av tortyr och hedersvåld. Upplevelserna i hemlandet kombinerat med en utdragen asylprocess har satt sina spår på föräldrarna. Både mamman och pappan har utvecklat allvarliga psykiska problem och kan inte längre ta hand om sina barn.

Enligt Margaret Hammare finns det inget logik bakom beslutet- familjer i liknande situationer har fått uppehållstillstånd. Föräldrarna har tidigare sagt att de skulle ta både barnens och sina egna liv om de utvisas. Det tror Margaret Hammare är en orsak till att Migrationsverket nu står fast vid sitt beslut om utvisning.

– Jag tror att de resonerar på så sätt att om ett nytt beslut fattas och barnen får stanna innebär det att andra föräldrar kan agera på samma sätt och kräva att de ska få stanna. Migrationsverket medger hellre att utvisningen inte är genomförbar än att besluta att barnen får stanna och låta det här fallet bli prejudikat, säger Margaret Hammare.

Barnen är stressade

En utredning av förhållandena i Azerbajdzjan har påbörjats inför utvisningen. Familjens advokat har fram till slutet av augusti på sig att samla uppgifter som skulle kunna visa att det underlag som beslutet bygger på inte stämmer. Lisa Breiting, familjehemsmamman, berättar att barnen är stressade och framförallt pojken uppvisar symptom på mycket dåligt mående. 

– Jag har honom nära mig och gör allt för att barnen ska få en vardag med trygghet och glädje som de förtjänar. Det är smärtsamt att se hur mycket lidande beslutet skapat för dem. Givetvis har barnpsykologer nu kopplats in, säger hon.